Povsem običajen vsakdan v Teheranu? Foto: Instagram Rich Kids of Tehran
Povsem običajen vsakdan v Teheranu? Foto: Instagram Rich Kids of Tehran
Svetu hočemo pokazati, kako lep je Teheran, pravijo uporabniki profila. Foto: Instagram Rich Kids of Tehran
Kratka krila, dizajnerske torbice in drage ure. Tudi to je Iran? Foto: Rich Kids of Tehran
V Iranu morajo biti ženske pokrite - v javnosti. V zasebnosti svojih domovanj je očitno situacija precej liberalnejša. Foto: Instagram Rich Kids of Tehran
Instagramov profil Poor Kids of Tehran je nastal kot kritični odgovor na Rich Kids of Tehran. Foto: Instagram Poor Kids of Tehran

Namen avtorjev profila je bil do neke mere sicer dobronameren - pokazati, da Iran ni zaprta, represivna in konservativna država, kot jo nemalokrat skušajo prikazati zahodni (ameriški) mediji, ampak se po hedonizmu lahko kosa z vsako zahodno. Kar dokazujejo fotografije razkošnih zabav z alkoholom, luksuznih avtomobilov, (očitno popravljenih) prelestnih mladenk v pomanjkljivih opravah in zadnjih dizajnerskih kosov.

"Bližnji vzhod je ne televiziji vedno deležen negativne pozornosti, mi pa smo samo želeli pokazati, da Teheran ni tak. Ta stran ni na noben način politična, naši nameni pa niso bili nikdar slabi. Nikdar si nismo mislili, da bo stran deležna tolikšne svetovne pozornosti," je zapisal administrator na strani, potem ko je ta dvignila toliko prahu. "Obožujemo naše mesto Teheran. Nikakor nočemo delati razlike med bogatimi in revnimi. Svetu skušamo pokazati, kako lep je Teheran in njegovi prebivalci."

Oblasti stran blokirale
Odkar je bil 13. septembra na Instagramu odprt profil "Rich Kids of Tehran" (Bogati mulci Teherana, v prostem prevodu), je pridobil že skoraj 100.000 sledilcev - in blokado iranskih oblasti. "Stran vsebuje vulgarne podobe, zato je bila filtrirana," so zapisali v pojasnilu na konservativni spletni strani Weblognews.ir, potem ko so v četrtek stran cenzurirali, češ da spodkopava temelje islama. Instagramov profil ostaja neosvežen, tistega na Facebooku in Twitterju pa so očitno ponovno zagnali.

Da gre edinstven vpogled v življenje mladih premožnih Irancev v nos tamkajšnjim konservativcem, je bilo za pričakovati. V Iranu morajo biti ženske pokrite, pitje alkohola pa je (vsaj uradno) prepovedano, a na fotografijah niso redke postavne Iranke v miniaturnih kopalkah, z globokimi dekolteji, oprijetimi kavbojkami in minikrili, povsem vsakdanji so tudi koktajli ob luksuznih bazenih. Obvezno pokrivanje las in "spodobne" oprave, kot jih ženskam nalaga iranska zakonodaja, je sicer bolj v veljavi v javnosti, za štirimi stenami pa ima prebivalstvo navadno precej več svobode.

Poleg tega je zdaj več kot dve tretjini iranskega prebivalstva mlajših od 35 let in, kot piše Business Insider (BI), mladi vse bolj zavračajo islamske revolucionarne vrednote svojih prednikov. Največji izziv za iranske konservativce bi tako lahko bili kar njihovi lastni otroci, še ugiba BI.

Nedotakljivi?
Nekateri poznavalci se vseeno bojijo, da so mladi iranski bogatuni precej nepremišljeni z razkazovanjem svojega hedonističnega življenjskega sloga, glede na to, da je bilo prejšnji mesec šest mladih Irancev obsojenih na zaporno kazen in 91 udarcev z bičem zaradi na YouTubu objavljenega posnetka poplesavanja na Pharellov komad Happy, neko žensko pa so aretirali, ker je obiskala odbojkarsko tekmo.

Je pa tudi res, da so prikazani na dotičnih fotografijah najverjetneje sinovi in hčerke iranske politične elite, ki velja za nedotakljivo. Ali kot je za novičarsko spletno stran Al Monitor zapisala analitičarka iz Egipta Holly Dagres: "Seveda, kot pri vsem v Iranu, se vedno najde način, da dobiš, kar hočeš. In kot je jasno razvidno s tega računa na Instagramu, iranske elitistične mladine ne bi moglo bolj brigati za pravila - preprosto jih bodo kršili in še naprej živeli svoje razvajeno, bogatunsko in žurersko življenje."

Revni mulci Instagrama
Milo rečeno bahav profil gre v nos tudi socialno ozaveščenim, ki se dobro zavedajo (sicer neuradnih) statističnih podatkov, da približno polovica vse urbane populacije Irana živi pod mejo revščine, 28 odstotkov mladih pa je brezposelnih. "Rich Kids of Tehran" je tako že dobil svoj odgovor v (kontra)profilu "Poor Kids of Tehran", na katerem so zbrane fotografije ne tako srečnih in dobro situiranih prebivalcev iranske prestolnice ter razmajanih avtomobilov, s katerimi se prevaža neposvečena večina. "Ne morete kazati svetu, da je Iran bogat - ker ni," je eden izmed komentarjev na rivalski strani.

Ime obeh profilov sicer izhaja iz priljubljenega bloga Rich Kids of Instagram, na katerem uporabniki objavljajo Instagram fotografije bogatašev z vsega sveta - na enih se najstniki polivajo s pregrešno dragim šampanjcem, na drugih pozirajo na svojih jahtah, na tretjih v svojih zasebnih letalih, na četrtih pa zgolj razkazujejo svoj zadnji butični nakup.

Instagram je eno redkih zahodnih družbenih omrežij, dostopnih v Iranu. Twitter, YouTube in Facebook so že dolgo zablokirani, a, kot poroča Mashable, številni Iranci s tehničnim znanjem in triki cenzuro zaobidejo.