Zakaj si je Borut Pahor za svojo družabnico v pisarni izbral ravno zlato ribico, ni znano. Foto: Twitter/Borut Pahor
Zakaj si je Borut Pahor za svojo družabnico v pisarni izbral ravno zlato ribico, ni znano. Foto: Twitter/Borut Pahor

Predsednik države je fotografije svoje nove ljubljenke objavil na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter, a namesto navdušenja nad malo zlato lepotičko požel predvsem kritike.

Ribičino domovanje je namreč majhen okrogel akvarij (tista klasična buča), ki ga strokovnjaki že leta odsvetujejo, saj zaradi majhne količine vode v njem nimajo ustrezne filtracije, poleg tega pa okrogli akvariji sploh niso primerni, saj okroglo steklo popači njihov pogled na okolico, zaradi česar so prebivalke ves čas zmedene, poleg tega pa jih okrogla oblika njihovega domovanja sili k plavanju v krogu.

Borut Pahor sicer ni prvi slovenski predsednik, ki ima oz. je imel kakšno domačo žival - zagotovo se spomnite Janeza Drnovška in njegovih dveh zvestih prijateljev, angleškega mastifa Arturja, ki je poginil maja 2002, ko je bil Drnovšek še predsednik vlade, in Brodija, ki pa je zaradi bolezni poginil že pri starosti treh let in pol leta 2006.

Svetovni vladarji imajo raje pse
Številni predsedniki, kronane glave in drugi vladarji si sicer pogosto omislijo kakšnega domačega ljubljenca - poleg Arturja, ki je spoznal celo ameriškega predsednika Billa Clintona, svojega labradorca Konija (njegovo polno ime je Connie Paulgrave) visokim obiskom pogosto predstavi tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Ameriški predsednik Barack Obama je po prvi izvolitvi (po mesecih ugibanj) v Belo hišo pripeljal portugalskega vodnega psa z imenom Bo, s čimer je izpolnil predvolilno obljubo svojima hčerkama, pred njim pa je po tratah Bele hiše tacal ljubljenček Georgea Busha mlajšega Barney, ki je bil prvi predsedniški pes, ki je imel svojo uradno spletno stran.

Po svoji ljubezni do valižanskih corgijev in živali na splošno pa je znana tudi britanska kraljica Elizabeta II., kateri je, odkar je zasedla prestol, družbo delalo kar 30 psov. Trenutno jih v Buckinghamski palači živi 13.