Štiri generacije (bodočih) monarhov - Elizabeto II. je nasledil Karel III., za njim bo na prestol sedel zdajšnji princ William, njega pa bo nasledil prvorojenec George. Foto: AP
Štiri generacije (bodočih) monarhov - Elizabeto II. je nasledil Karel III., za njim bo na prestol sedel zdajšnji princ William, njega pa bo nasledil prvorojenec George. Foto: AP

V slovenskem jeziku imamo namreč tri različna pravila za zapisovanje imen vladarjev, so ob dilemi, kako zapisovati ime novega britanskega kralja opozorili na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC-ja SAZU-ja.

V prvo skupino spadajo imena, ki nimajo slovenske vzporednice, zaradi česar ohranimo izvirno obliko. Tako je, na primer, ime nekdanje nizozemske kraljice Beatrix. V drugo skupino se uvrščajo imena, ki kljub slovenski vzporednici ohranjajo izvirno obliko (tak primer je bil nekdanji španski kralj Juan Carlos, ki bi ga v resnici lahko imenovali Janez Karel, a je bilo odločeno drugače), v tretji skupini pa so imena v nizu.

Charles I. in II. sta bila poslovenjena, zato je poslovenjen tudi Charles III.

Če smo tako skozi zgodovino že slovenili imena prejšnjih monarhov z istim imenom (kot je bilo to v primeru britanskih kraljev Karla I. in Karla II.), nadaljujejo niz na enak način – Charles je tako po smrti matere in odločitvi za ime Charles III. v slovenščini postal Karel III. Kot smo že pisali, bi se sicer lahko odločil za katero koli od svojih štirih krstnih imen (njegovo polno ime je namreč Charles Philip Arthur George) ali pa izbral katero drugo, a je sledil tradiciji in obdržal svoje prvo ime.

Podobno se je pred njim odločila tudi Elizabeta, pri čemer je takrat, leta 1952, njena odločitev povzročila kar nekaj nelagodja, saj Elizabeta I. v določenih delih kraljestva (predvsem na Škotskem) ni bila prav dobro zapisana.

Če govorimo o Charlesu, preden je postal Karel, ga imenujemo Charles

Ko govorimo o obdobju, ko je bil zdajšnji kralj še valižanski princ, še vedno uporabljamo ime Charles, je razložila vodja Pravopisne sekcije Helena Dobrovoljc.

Camilla bo ostala Camilla

Zadrega z imeni kraljev in kraljic pa s tem ni končana. Karlova žena, dozdajšnja vojvodinja Cornwallska, ki je trenutno "queen consort", torej kraljica žena, bo po kronanju (najverjetneje – takšna je bila želja pokojne Elizabete II.) tudi uradno postala kraljica. Ker pa njeno ime, Camilla, spada v skupino kraljevih imen, za katere nimamo slovenske vzporednice, bo tudi po kronanju ostala kraljica Camilla.

Ko bo Karla III. nekoč nasledil njegov prvorojenec William in če si bo izbral svoje prvo ime (tudi on jih ima namreč več), bomo najverjetneje poslovenili tudi njegovo ime, saj je britanska monarhija nekoč že imela kralje Viljeme, nazadnje je med letoma 1830 in 1837 vladal kralj Viljem IV. Podobno se bo seveda zgodilo tudi, ko oz. če bo krono nasledil Williamov prvi sin, George, ki bo tako postal Jurij – ob enaki predpostavki, da bo za vladarsko izbral svoje prvo ime.

Zakaj Karel III. In ne Charles?