Dolgo življenje pripisuje surovim jajcem, dobremu spancu in samskosti. Foto: AP
Dolgo življenje pripisuje surovim jajcem, dobremu spancu in samskosti. Foto: AP

Novico je prejela prejšnji teden, ko je umrla nekaj mesecev starejša Susannah Musatt Jones, ki je bila pred njo nosilka Guinnessovega rekorda. "Joj, kako sem stara," je besede najstarejše osebe na svetu za Telegraph povzela njena skrbnica, Rosi Santoni.

Morano je bila rojena 29. novembra leta 1899 v pokrajini Piemont na severu Italije. Zdaj živi v majhnem mestecu ob meji s Švico, njeno zdravje pa je za 116-letno žensko naravnost zavidljivo.

Vsak dan na jedilniku testenine in mleto meso
Surova jajca so ji zdravniki svetovali, še ko je bila najstnica, saj naj bi pomagala pri anemičnosti. Tega nasveta se je držala vse od takrat, na njenem jedilniku pa se vsak dan znajdejo tudi testenine in mleto meso.

K receptu za dolgo življenje pripisuje tudi osvoboditev iz nesrečnega zakona. Po ločitvi leta 1938 se namreč nikoli več ni poročila, čeprav je imela precej snubcev. "Nisem želela, da bi me kdor koli nadzoroval."

Delala je v tovarni in kot kuharica, potem pa se je pred 41 leti v 76. letu starosti upokojila. Njen zdravnik Carlo Bava je dejal, da je njeno dolgo življenje velik fenomen.