Joey Chestnut, brezno brez dna. Foto: EPA
Joey Chestnut, brezno brez dna. Foto: EPA

Američanu je spet uspelo premagati svojega največjega tekmeca, Japonca Takeruja Kobajašija z vzdevkom Cunami, s katerim moči na tekmovanjih v hitrostnem basanju s hrano merita že nekaj let. Chestnut je v pičlih osmih minutah vase zbasal nepredstavljivih 385 zvitkov, Kobajaši pa "le" 370.

Japonec je dolga leta slovel kot najboljši hitrostni jedec na svetu, nato pa je leta 2007 doživel hladen tuš. Na znamenitem tekmovanju v žretju hotdogov - z "zvenečim" imenom Nathan's Hot Dog Eating Contest, ki ga vsako leto 4. julija pripravijo na Coney Islandu zraven New Yorka, se je potegoval za že sedmi zaporedni naslov, ki pa mu ga je pred nosom speljal takrat še precej neznani Joey Chestnut. Američan je takrat postavil tudi nov svetovni rekord - v dvanajstih minutah je pojedel kar 66 hotdogov. Dve leti kasneje je svoj dosežek še izboljšal, ko mu je uspelo pojesti kar 68 štručk s hrenovko.

Težak okoli 100 kilogramov
Zdaj 26-letni Chestnut je na tekmovalno sceno prvič stopil leta 2005, ko je zmagal na nekem tekmovanju v hitrostnem jedenju ocvrtih špargljev. V svoji karieri se je nato basal še z pečenimi perutničkami, hamburgerji, cmoki, picami, buritosi in številno drugo hrano. Pred vsakim tekmovanjem si želodec razteguje z litri vode in mleka, uživa tudi beljakovinske dodatke k prehrani, njegova telesna teža pa se giblje med 95 in 102 kilogrami.

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate Chestnutovo zadnje zmagoslavje v Singapurju, v fotogaleriji pa smo zbrali nekaj utrinkov iz preteklih tekmovanj v hitrostnem žretju.