Bitka pri Waterlloju še vedno živi tudi v pesmi Waterloo legendarne švedske skupine Abba. Foto: EPA
Bitka pri Waterlloju še vedno živi tudi v pesmi Waterloo legendarne švedske skupine Abba. Foto: EPA

18. junija 1815 se je na ozemlju današnje Belgije zgodila ena najpomembnejših bitk v zgodovini, saj je končno pomenila konec Napoleonovih osvajanj, pred katerimi je dolga leta trepetala vsa Evropa. Malega Francoza so združene sile premagale že leta 1813 v bitki narodov pri Leipzigu, nato so ga izgnali na otok Elba, od koder pa je pobegnil in začel načrtovati veliki pohod na Pariz.

Pri Waterlooju se je nato spopadel z zavezniško vojsko združenih pruskih, nizozemskih in britanskih vojakov, vendar je znova doživel poraz. Izgnali so ga na oddaljeni otok Svete Helene v Atlantskem oceanu, kjer je leta 1821 tudi umrl.

Spomin na njegovo zadnjo bitko pa vsako leto znova oživi, saj se v Waterlooju zbere množica navdušencev nad zgodovino, ki poustvari vzdušje izpred skoraj 200 let. Nič drugače ni bilo niti letos, ko se je ta konec tedna tam zbralo 1.200 uniformiranih vojščakov in še enkrat toliko radovednežev. Zavrteli so čas nazaj in se preselili v 19. stoletje, zajahali so konje, napolnili puške in topove ter se znova spustili v boj za zgodovinsko zmago.