Gadafiju se je mesto tako vtisnilo v srce, da ga zdaj poskuša rešiti. Foto: Reuters
Gadafiju se je mesto tako vtisnilo v srce, da ga zdaj poskuša rešiti. Foto: Reuters

Ko je Gadafi lani pripotoval na zasedanje vrha G-8 v mesto L'Aquila, ki ga je prizadel rušilni potres, je voznika prosil, naj pelje po stranskih cestah, saj ga je skrbelo, da so avtocestni predori preveč poškodovani.

Med vožnjo po italijanskem podeželju so se ustavili v mestecu Antrodoco, ki je libijskega voditelja naravnost navdušilo. Ljudje so ga prosili, naj se fotografira z njimi, ga objemali in ga tako prisrčno sprejeli, da jim je Libijec pred odhodom zagotovil: "Nosil vas bom v svojem srcu, nikoli vas ne bom pozabil." In svojo obljubo je tudi držal - takoj po svojem odhodu je v Antrodoco poslal svoje predstavnike, na čelu z libijskim veleposlanikom v Rimu Hafedom Gaddurjem, da pomagajo mestu z 2.800 prebivalci, ki ga muči visoka brezposelnost, znova na noge.

Župan Maurizio Faina je Libijcem pojasnil, da največjo težavo predstavlja pomanjkanje turizma, kar vodi tudi v brezposelnost. "Pozorno so me poslušali in mi zagotovili, da bodo vse, kar sem jim povedal, prenesli naprej do svojega polkovnika, ki je menda očaran nad Antrodocom," je pojasnil Faina in dodal, da ga to navdaja z upanjem, da se njegovemu mestu obetajo lepši časi.

Gadafi naj bi najprej priskrbel sredstva za obnovo stare palače, ki jo bodo spremenili v razkošen hotel, in ustanovil polnilnico mineralne vode iz bližnjega izvira.