Je čistejši od zamrznjene mineralne vode, ki se običajno uporablja v dubajskih ledenih kockah (fotografija je simbolna). Foto: AP
Je čistejši od zamrznjene mineralne vode, ki se običajno uporablja v dubajskih ledenih kockah (fotografija je simbolna). Foto: AP

Na Grenlandiji je običajna praksa, da v pijačah uporabljajo ledeniški led, v preteklih letih pa ga je že več grenlandskih podjetnikov neuspešno poskušalo izvoziti. Grenlandskemu zagonskemu podjetju Arctic Ice je to uspelo – skrbi namreč, da so koktajli v Dubaju še prestižnejši in redki. Ta namreč nabira starodavni led iz grenlandskih fjordov in ga pošilja v Združene arabske emirate, tam pa ga proda ekskluzivnim barom.

Sorodna novica Tritonski vozovi in kričanje sredi noči: kako so v Afriko drago prodajali led iz ledenih jam

Njegov soustanovitelj Malik Vahl Rasmussen je dejal, da je led, ki je bil stisnjen skozi tisočletja, popolnoma brez mehurčkov in se taja počasneje kot običajni led. Prav tako je čistejši od zamrznjene mineralne vode, ki se običajno uporablja v dubajskih ledenih kockah.

"Led je pridobljen neposredno iz naravnih ledenikov na Arktiki, ki so zamrznjeni že več kot 100.000 let. Ti deli ledenih plošč niso bili v stiku z nobeno prstjo ali onesnaženi z onesnaževalci, ki jih povzročajo človeške dejavnosti. Zaradi tega je Arctic Ice najčistejša voda na Zemlji," je zapisano na spletni strani podjetja, ki je bilo lansirano leta 2022, vendar je svojih prvih 20 metričnih ton ledu poslalo šele pred kratkim, poroča Guardian.

Ko najdejo ustrezen kos, ga poberejo z žerjavom

Sprožil se je val kritik, ki je sicer ustanovitelje precej presenetil. Komentatorji družbenih omrežij so se namreč obregnili predvsem na okoljske vplive. "Ali ne bi mogli skrbeti za učinke globalnega segrevanja, namesto da bi prodajali ledeniško vodo?" se je spraševal eden izmed uporabnikov, nekatere pripombe in odzivi pa naj bi že mejili tudi na grožnje s smrtjo.

Podjetje zatrjuje, da je njegov led do okolja prijazen in ima družbeno vrednost. Fjordi okoli Grenlandije so običajno polni ledenih gora, ki so se odlomile od ledenikov, povezanih z grenlandsko ledeno ploščo. Arctic Ice naj bi imel specializiran čoln s pritrjenim žerjavom, ki ga odpelje na fjord, ki je okoli prestolnice Nuuk, da bi poiskal posebno vrsto ledu, ki ni bil v stiku ne z dnom ne z vrhom ledenika. Ta led je čistejši in ga je težko opaziti v vodi, saj je popolnoma prozoren in zaradi tega lokalno znan kot "črni led".

Ko najdejo ustrezen kos, ga poberejo z žerjavom in postavijo v moder plastični zaboj, dokler čoln ni poln, nato odplujejo nazaj v glavno mesto, kjer napolnijo hladilni zabojnik. Tega na Dansko prevaža islandski ladjar Eimskip. Na Danskem ga podjetje Arctic Ice naloži na drugo ladjo, ki ga odpelje v Dubaj. Tam led prodaja lokalni distributer Natural Ice, ki prodaja tudi druge vrste ledu.

Podjetje se je zavezalo, da bo postal popolnoma ogljično nevtralno

Arctic Ice trdi, da ima prva stopnja ladijskega prometa z Grenlandije na Dansko nizkoogljično intenzivnost. Večina hladilnih ladijskih zabojnikov, ki zapustijo Grenlandijo, naj bi bilo praznih, ker država uvozi več zamrznjenega blaga, kot ga izvozi.

Podjetje se je zdaj zavezalo, da bo postalo popolnoma ogljično nevtralno. Ko bo dobavna veriga vzpostavljena in ogljični odtis Arctic Ice izračunan, bodo vsi presežni izpusti izračunani in kompenzirani bodisi z zajemanjem in shranjevanjem ogljika bodisi z novimi tehnologijami, ki ogljikov dioksid posrkajo iz zraka.

"Verjamem, da sem na ta svet prišel za to, da Grenlandiji pomagam pri njenem zelenem prehodu," je dejal Rasmussen, ki meni, da svojega načrta morda niso dovolj dobro posredovali.

Njegov glavni cilj naj bi bilo ustvariti nove tokove prihodkov za Grenlandijo, ki je finančno močno odvisna od Danske, katere letna dotacija predstavlja 55 odstotkov grenlandskega proračuna. Za večjo politično in gospodarsko neodvisnost je ključnega pomena gospodarska rast. "Na Grenlandiji zaslužimo ves denar z ribami in turizmom," je dejal Rasmussen in dodal, da si je že dolgo želel najti nekaj drugega, od česar bi lahko imeli koristi.