Divjačina, drobovina in fondi med Slovenci niso preveč priljubljeni. Foto: Inštitut Marketagent
Divjačina, drobovina in fondi med Slovenci niso preveč priljubljeni. Foto: Inštitut Marketagent

Najljubša predjed Slovencev je tako juha (62,7 %), med glavnimi jedmi so najbolj priljubljene jedi z žara (43,1 %), za sladico pa Slovenci najraje izberejo sladoled (55,1 %).

V raziskavi so se pokazale tudi razlike med moškimi in ženskami: moški za svojo najljubšo glavno jed označujejo jedi z žara, pico in zrezke, ženskam pa so ljubše testenine, ribje in vegetarijanske jedi.

Raziskava, ki jo je izvedel Inštitut Marketagent na vzorcu 501 anketirane osebe, je pokazala tudi, da starejši v večji meri prisegajo na bolj tradicionalne jedi, kot so ribe, jedi na žlico, pečenka in goveji zrezki, mlajšim pa je ljubša sodobna kuhinja (testenine, piščančje jedi, azijske in mehiške jedi).

Starejši imajo raje tudi tradicionalne sladice, kot so jabolčni zavitek, kremna rezina, gibanica in potica, mladim pa bolj teknejo tiramisu, torte, kreme in shake/sorbet.

S klikom na posamezni graf se vam odpre večje okence, v katerem lahko natančno razberete, med katerimi jedmi so se anketiranci odločali in katere nato izbrali za najljubše.