Obvezen postanek pred napravo, ki prepozna obraz. Foto: AP
Obvezen postanek pred napravo, ki prepozna obraz. Foto: AP

Sodobna naprava uporablja tehnologijo skeniranja obraza, ki pred vstopom v stranišče opravi prepoznavo vsakega obiskovalca. Obraz si zapomni, nato pa mu dovoli, da odtrga 70 centimetrov papirja. A to še ni vse, pomemben dejavnik je tudi čas. Vsak obiskovalec mora namreč počakati vsaj devet minut, preden lahko ponovno obišče kraj, kamor gre še cesar peš, in si ponovno "postreže" s papirjem.

Najbolj higienična možnost
"Napravo smo razvili posebej za ta namen. Ugotovili smo, da če ljudi ne omejimo, porabljajo nerazumljivo velike količine papirja. Kaj počnejo z njim, mi ni jasno,"
je dejal Lej Ženšan, predstavnik podjetja Shoulian Technology, ki stoji za novostjo. Dodal je: "Razmišljali smo o različnih rešitvah – prstnih odtisih, infrardečih žarkih, prepoznavi obraza. Odločili so se za zadnjo možnost, ker je najbolj higienična." Dodal je, da so testno napravo že lani namestili v stranišče na znamenitem stadionu Ptičje gnezdo.

O tem, da obiskovalci parka, ki leži v bližini največjih turističnih točk v kitajski prestolnici, v stranišču porabijo neobičajno velike količine papirja, se je v preteklem mesecu razpisalo mnogo kitajskih medijev. A problem je širši, piše New York Times. Kitajski uradniki namreč že leta skušajo dognati načine, s katerimi bi omejili uporabo papirja ne le v Pekingu, ampak tudi v obalnem mestu Čingdao in v velemestu Šanghaj.