Od leta 2011 straži Downing Street 10. Foto: Reuters
Od leta 2011 straži Downing Street 10. Foto: Reuters

Belo-sivi maček Larry, ki na Downing Streetu 10 kraljuje že od leta 2011, je znova pokazal svoj pogum. Eno izmed najuglednejših londonskih stavb, v kateri ima pisarno in tudi stanuje britanska premierka, je namreč ubranil pred obiskom lisice.

Po spletu je zaokrožil posnetek kamere, ki je ujela, kako Larry vztrajno sledi bistveno večji lisici, ki se je potikala po njegovi domači ulici. Ta se je sicer vidno nasršila, a je počasi začela zapuščati njegovo ozemlje. Larryju to ni bilo dovolj – vzel je zalet in se pognal za "vsiljivko", ki pa se mu je hitro izmuznila.

Vseeno se je kmalu vrnila in ga opazovala izza droga, maček kabineta britanske predsednice vlade pa se je pred njo usedel in jo neustrašno gledal. Na koncu je lisica zaradi njegovega samozavestnega nastopa dokončno vrgla puško v koruzo in stekla stran, poroča Guardian.

V preteklosti je bil njegov glavni nasprotnik Palmerston

V preteklosti se je sicer prav zaradi ozemlja večkrat sporekel s Palmerstonom, že upokojenim ikoničnim mačkom iz britanskega urada za zunanje zadeve – Downing Street in King Charles Street sta namreč sosednji. Med njima so tako večkrat izbruhnili krvavi spopadi, konec leta 2016 so morali posredovati tudi varnostniki, v enem od prepirov pa je Larry Palmerstonu poškodoval uhelj.

Na Downing Street 10 imajo mačke za preganjanje miši od 20. let prejšnjega stoletja. Tako naj bi bila Larryjeva glavna dolžnost, ko je prišel iz zatočišča za pse in mačke v Batterseaju, lovljenje glodavcev. "Glavni lovilec miši" je svojo prvo miš ujel šele dva meseca po prihodu v nov dom.

Svoje dni naj bi sicer večinoma preživljal s pozdravljanjem gostov in "preverjanjem ustreznosti starinskega pohištva za dremanje". Državljani mu dnevno pošiljajo darila in priboljške, za njegovo oskrbo plačujejo prav davkoplačevalci.