Kip Brucea Leeja bo za Mostarčane predstavljal simbol enotnosti. Foto: Reuters
Kip Brucea Leeja bo za Mostarčane predstavljal simbol enotnosti. Foto: Reuters
Kip bo izdelal domači umetnik, ulit pa bo iz brona. Foto: EPA

Leeja namreč obožujejo tako Bošnjaki, Srbi in Hrvati. Skupina njegovih oboževalcev je na idejo o postavitvi kipa prišla leta 2003 ob 30. obletnici njegove smrti.

Projekt je stekel, našli so pokrovitelje in čakali leto dni, da so dobili dovoljenje od mesta, da lahko začnejo graditi. Neka nemška organizacija se je lani strinjala, da bo sponzorirala projekt, in je za postavitev kipa odštela 5.000 evrov. Kip, ki bo ulit iz brona in bo prikazoval mojstra borilnih veščin v tipični borbeni drži, bo izdelal domači kipar, postavili pa ga bodo v središču mesta.

Kot je povedal Veselin Gatalo, predstavnik organizacije za načrtovanje mesta, bo kip postavljen v središču mesta, postavili pa ga bodo novembra. Dodal je, da bo to spomenik pravičnosti, ki ga Mostar potrebuje bolj kot katero koli drugo mesto, ki ga pozna. Dodal je, da Mostar, kjer so med letoma 1993 in 1994 potekali boji med Bošnjaki in Hrvati, potrebuje simbol pravice, poštenosti in oblasti - vrline, ki jih je združeval tudi pokojni kitajsko-ameriški igralec.

Sicer pa se je Lee rodil v San Franciscu in je igral v več kungfujskih filmih, med njimi tudi V zmajevem gnezdu iz leta 1973. Umrl je zaradi otekline v možganih, bil je star 32 let.