V Voličini so se že navadili na ogromen presmec pred cerkvijo. Foto: Facebook stran Turističnega društva Presmec Lepe Njive
V Voličini so se že navadili na ogromen presmec pred cerkvijo. Foto: Facebook stran Turističnega društva Presmec Lepe Njive

Vaščani bodo namreč na cvetno nedeljo že 19. leto zapored pred tamkajšnjo cerkvijo postavili ogromno butaro, ki se v v vzhodni Sloveniji imenuje presmec.

Ker so pred leti s presmecem velikanko že prišli v Guinnessovo knjigo rekordov, letos ostajajo pri 29 metrov dolgem presmecu, ki bo stal predvidoma do prvomajskih praznikov.

Največji advetni venec
Turistično društvo Presmec se je skušalo uvrstiti v Guinnessovo knjigo rekordov tudi decembra lani, ko so izdelali adventni venec z dobrih 100 metrov premera. Tehtal je 13,5 tone in imel skoraj 317 metrov obsega. Voličino so takrat tudi obiskali predstavniki te najslavnejše knjige rekordov, ki so potrdili, da je marljivim članom uspelo doseči rekord. Za ta dosežek so že prejeli tudi ustrezen certifikat.

Na cvetno nedeljo, ki jo praznujemo teden dni pred veliko nočjo, se verniki spominjajo Kristusovega prihoda v Jeruzalem, ko so ga po evangeljskem sporočilu množice pozdravljale z zelenjem. Butare, ki jih na ta dan ljudje nosijo v cerkev, po ljudskem verovanju varujejo dom in odganjajo nesrečo.