Cilj je, da se pri mačkah doseže taka stopnja odgovornosti kot pri psih. Foto: BoBo
Cilj je, da se pri mačkah doseže taka stopnja odgovornosti kot pri psih. Foto: BoBo

Mačke 8. avgusta praznujejo svoj svetovni dan, ki so ga prvič priredili leta 2002, ko ga je oživela organizacija Mednarodni sklad za zaščito živali (IFAW). Poznanih je od 40 do 70 pasem domačih mačk, čeprav veljajo za ene izmed najbolj priljubljenih domačih živali, pa se pogosto znajdejo v zavetiščih, kjer velikokrat končajo predvsem mešanke, ki čakajo na nov dom.

Zavetišče Gmajnice naj bi bilo trenutno polno zasedeno. Tam trenutno prebivajo 203 mačke, od tega je okoli 90 odstotkov mladičev, na posvojitev pa je pripravljenih 70 mačk.

"Dokler sterilizacija in kastracija mačk ne bosta splošno sprejeti, se stanje ne bo bistveno popravilo," je pojasnil vodja največjega ljubljanskega zavetišča Marko Oman in dodal, da sta pomembna tudi mikročipiranje in registracija kosmatink. Polna zasedenost naj bi bila za ta čas še vedno običajna, po njegovem mnenju pa se razmere glede števila zapuščenih mačk vseeno počasi izboljšujejo. "Želimo si, da bi tudi pri mačkih dosegali takšno stopnjo odgovornosti kot pri psih."

Letno v povprečju oddajo okoli 500 mačk, letos so nov dom našli že 160, glavnina sezone pa naj bi glede na izkušnje še prihajala. Običajno mačka v zavetišču na nov dom čaka od 60 do 70 dni, nikoli ni trajalo dlje od enega leta, novo domovanje pa lažje najdejo mladiči in mačke redkejših barv. Tudi Mačja hiša je polna, trenutno ima pod okriljem 230 mačk, na nov dom je pripravljenih okoli 70 mačk, ki pa se jim bodo kmalu pridružili še novi mladički. Letos so do začetka avgusta uspešno oddali 180 mačk.

Lani je bilo najdenčkov manj, poleg materialne pomoči si želijo predvsem odgovornih posvojiteljev

Pandemija covida-19 pa je vplivala tudi na zavetišča – lani se je število zapuščenih mačk v Gmajnicah zmanjšalo. Na območju občine Ljubljana so sprejeli za 15 odstotkov manj zapuščenih mačk, za občine, ki so jih prevzeli pred kratkim, pa teh podatkov še nimajo. Povečalo se je tudi povpraševanje po posvojitvah, predvsem v času drugega zaprtja.

Podobno izkušnjo so imeli pri Mačji hiši. Po mnenju Anje Ivakič, skrbnice v zavetišču, so se zaradi dela od doma nekateri opogumili za posvojitev, saj so vedeli, da bodo imeli čas za prilagajanje na skupno življenje. Vseeno je opozorila, da so letos spomladi sprejeli več poškodovanih in bolnih mačk kot v preteklih letih.

Zavetišča se pogosto zanašajo tudi na pomoč občanov. Pri Gmajnicah so izpostavili odlično pomoč v obliki rjuh, brisač in posteljice za živali, prav jim pride tudi hrana za mačke, predvsem za mladiče. Predvsem pa bi si želeli pomoči v obliki odgovornih posvojiteljev živali, ki bi lahko najdenčkom ponudili nov dom. Pri Mačji hiši donacije, tako denarne kot materialne, vedno pridejo prav, trenutno pa imajo na voljo dovolj odej.