Tigrasti komarji so se v Evropo v preteklih letih razširili predvsem zaradi podnebnih sprememb. Foto: EPA
Tigrasti komarji so se v Evropo v preteklih letih razširili predvsem zaradi podnebnih sprememb. Foto: EPA

Organizacija olimpijskih iger s sabo prinaša številne skrbi. Poleg zagotavljanja varnosti se bodo morali organizatorji letošnjega druženja najboljših športnikov na svetu spopasti še z eno nadlogo – tigrastimi komarji.

Razlog za to se skriva v tem, da s sabo potencialno prinašajo številne viruse, kot so zika, denga in čikungunja, ki bi lahko športnikom preprečili nastop na tekmovanju, na katero so se pripravljali štiri leta.

Skrb vzbujajoč je podatek, da so v Franciji letos zaznali že 45 primerov okužbe z virusom denga, ki ga širijo tigrasti komarji. Tudi drugod po Evropi se je z invazijo tigrastih komarjev pojavila ta tropska bolezen. V zadnjih letih so namreč po podatkih slovenskega Nacionalnega inštituta (NIJZ) za zdravje poleg Francije obravnavali posamezne avtohtone primere denge še na Hrvaškem in na portugalskem otoku Madeira.

Pomembni so tudi preventivni ukrepi

Zaradi omenjenega dejstva si francoske oblasti prizadevajo, da bi tigraste komarje v času iger popolnoma zatrli, kar naj bi naredili z zaplinjevanjem posameznih delov Pariza, kar je sicer pogosta praksa predvsem v tropskih mestih.

Oblasti naj bi škodljive insekte skušale iztrebiti tudi s preventivnimi ukrepi, med katere po besedah entomologa Didiera Fontenilla spadajo tudi zaščitne mreže, uporaba repelentov in organskih insekticidov.

Posebej inovativne pa se zdijo t. i. novodobne pasti za komarje. Gre za uporabo simuliranih človeških teles, kamor naj bi komarji odvrgli svoja jajčeca, vendar gre dejansko za past, v kateri bodo jajčeca uničena. Pasti so postale tudi donosen posel za številna podjetja, kot je Biogents, ki je sporočilo, da je bilo na javnem razpisu izbrano za postavitev 15 pasti v marini v Marseillu, kjer bodo tekmovali jadralci.

Ta vrsta komarjev je v zadnjih letih sicer prisotna tudi v Sloveniji

Tigrasti komarji so se v Evropo v preteklih letih razširili predvsem zaradi podnebnih sprememb. Pri tem v Franciji skrbi povzroča predvsem dejstvo, da so jih našli tudi v Normandiji, ki je še do nedavnega zaradi svojega hladnejšega podnebja veljala za edino regijo v državi brez tega nadležnega mrčesa.

Ta vrsta komarjev je v zadnjih letih sicer prisotna tudi v Sloveniji. A po podatkih NIJZ-ja v Sloveniji doslej niso zaznali porasta primerov denge niti v državi ni bilo opaženih avtohtonih primerov okužb. Vsi bolniki so se okužili na potovanjih v tujini.