Severnokorejski arheologi naj bi imeli trdne dokaze o obstoju brloga samorogov, podkrepljene z zapisi v zgodovinskih knjigah. Foto: Festival Ljubljana
Severnokorejski arheologi naj bi imeli trdne dokaze o obstoju brloga samorogov, podkrepljene z zapisi v zgodovinskih knjigah. Foto: Festival Ljubljana

Mediji po svetu že množično povzemajo "novinarsko raco" (milo rečeno), ki naj bi za vedno utišala tiste, ki si upajo na glas dvomiti o obstoju teh pravljičnih bitij. Korejska osrednja tiskovna agencija namreč poroča, da so arheologi na izjemno odkritje naleteli, ko so zagledali pravokotno oblikovano skalo, v katero je vklesan napis "brlog samorogov". In to le 200 metrov od templja Jongmjong.

Vse skupaj naj bi se po besedah severnokorejskih zgodovinarjev natančno ujemalo s podatki iz zgodovinskih knjig iz 16. stoletja. V njih je namreč zapisano, da je samoroge jahal kralj Tongmjong, menda obstajajo tudi zapisi o brlogu blizu templja, v katerega si je hodil odpočit ta vladar.

Dom najbolj seksi moškega na svetu po izboru Oniona
Nekateri ugibajo, da je objava morda odziv na članek satiričnega medija Onion, pri katerem so severnokorejskega vodjo Kim Džong Una razglasili za najbolj seksi moškega leta 2012. Ta je še posebej veliko pozornosti pritegnil po tem, ko so ga pri časopisu kitajske komunistične partije povzeli, ne da bi dojeli, da gre za šalo.

Spet drugi se sprašujejo, ali gre za ponoven poskus dokazovanja večvrednosti Severne Koreje nad njeno južno sosedo, v kateri vlada precej večje blagostanje (no, odvisno, koga vprašate). Odkritje samorogov naj bi namreč dokazovalo, da je bil Pjongjang prestolnica starodavne Koreje in kraljestva Kogurjo.

To seveda ni prva nenavadna novica iz države, v kateri že desetletja vlada totalitarni režim, saj so prispevki o izjemnih znanstvenih dosežkih in neizmerni ljubezni obubožanega ljudstva do svojega diktatorja stalna praksa. Omeniti velja še odlomek iz uradne biografije nekdanjega voditelja Kim Džong Ila (Unovega očeta), v kateri piše, da sta njegovo rojstvo pospremili dvojna mavrica in nova zvezda na nebu.