Osvobojeni krokodil že plava v reki. Foto: Reuters
Osvobojeni krokodil že plava v reki. Foto: Reuters

Pred približno šestimi leti se je krokodilu v indonezijskem mestu Palu okoli vratu zagozdila motorna pnevmatika. Okoli štiri metre dolg krokodil se je nekaterim izmed prebivalcev zasmilil, saj so se bali, da ga bo ta sčasoma, ker bo plazilec rasel, dejansko zadušila. Izkazalo pa se je, da ga nelagodja ne bo lahko odrešiti – krokodil je bil zelo izmuzljiv. Ujeti ga je poskusil tudi avstralski krotilec krokodilov, a je tudi njemu spodletelo.

Končno pa je to uspelo domačinu po imenu Tili, ki je oblikoval preprosto past – na deblo je privezal vrv, za vabo pa uporabil kokoši in race. 35-letnik je težko ulovljivemu plazilcu sledil kar tri tedne, preden pa ga je dejansko ujel, se je ta pasti uspel izmuzniti kar dvakrat.

Krokodila ni rešil zaradi nagrade

"Krokodila sem ujel sam. Za pomoč sem prosil tukajšnje ljudi, a so bili prestrašeni," je dejal domačin na otoku Sulavesi in dodal, da je veliko oseb o njem dvomilo in menilo, da ni resen. Pnevmatiko je na koncu odstranil s pomočjo žage, ob rešencu se je tudi ponosno fotografiral.

Leta 2020 so sicer oblasti tistemu, ki mu bo osvoboditev tako imenovanega krokodila z ogrlico iz pnevmatike uspela, ponudile nagrado, a to ni bilo tisto, kar je Tilija motiviralo. "Ne morem prenesti pogleda na žival, ki trpi," je dejal ljubitelj živali, ki se je vsega, kar ve o divjini in reševanju, naučil sam. Krokodila brez "nakita" so že vrnili v reko.