Pametni telefoni niso varni, opozarjajo strokovnjaki. Foto: BoBo
Pametni telefoni niso varni, opozarjajo strokovnjaki. Foto: BoBo
Moskva
Ruske politike skrbi množična uporaba tujih pametnih telefonov. Foto: EPA

Predstavniki sveta federacij so tako zaskrbljeni zaradi škandala okoli vohunjenja ameriške agencije NSA, ki je prisluškovala tudi najvplivnejšim svetovnim voditeljem, da so pripravili osnutek zakona, ki bo visokim predstavnikom Kremlja prepovedal uporabo ameriških telefonov.

Z njimi se strinjajo tudi predstavniki obveščevalne službe, piše RT in dodaja, da zakon med drugim predvideva, da bo vsako napravo, preden jo bodo dovolili politikom uporabljati, temeljito pregledala posebna komisija, ki jo bo imenoval svet federacij in jo bodo poleg politikov sestavljali tudi strokovnjaki s področja informacijskih tehnologij.

Že zdaj pa zelo glasno nasprotujejo Applovemu iPhonu, ki je, kot pojasnjuje eden izmed predlagateljev zakona, Ruslan Gatarov, še posebej ranljiv.

Le pravi, ruski mobilniki
Gatarov je sicer prepričan, da bi morali uporabnike mobilnih telefonov razdeliti v tri skupine - glede na njihov položaj v ruski politiki in na tveganje, da "sovražnik" ob prisluškovanju njihovemu telefonu izve kaj, česar ne bi smel. Najvišji predstavniki države bi lahko uporabljali le prenosne telefone s kodiranimi podatki, o poslovnih skrivnostih pa bi se lahko posamezniki pogovarjali le prek mobilnih telefonov, izdelanih ali certificiranih v Rusiji.

"Bojim se, da je zelo verjetno, da bi morali prepovedati vse pametne telefone. Ne poznam namreč niti enega varnega pametnega telefona. Morda bi bil to lahko nov ruski telefon YotaPhone," razmišlja Gatarov.

"Bolje, da za mano vohuni moja vlada"
Zamisel so nekateri člani dume navdušeno sprejeli. RT tako navaja Vadima Dengina, sicer člana komiteja Dume za informacijsko politiko, nove tehnologije in komunikacije, ki pravi, da bi z veseljem zamenjal v tujini izdelani mobilnik za "spodobnega ruskega". "Vedno bo obstajalo nezaupanje do proizvajalcev pametnih telefonov: tisti, ki ga izdela, mu lahko prisluškuje," je še prepričan Dengin, ki ob tem doda, da bi raje videl, da mu sledi in ga nadzira lastna država kot pa tuja.

Neki drug člani komiteja, član vladajoče Enotne Rusije Robert Šlegel, pa poudarja, da bi morali vsem, ki imajo pri svojem delu opravka z zaupnimi informacijami, zabičati, da "je iPhonom preprosto prisluškovati" in da z njihovo uporabo marsikomu razkrivajo, kje so in kaj počnejo.

Medvedjev za vsak primer iPhona še ni vrgel stran
Med velike tehnološke navdušence spada tudi ruski premier Dmitrij Medvedjev, ki se je pred leti kot otrok razveselil iPhona 4, ki mu ga je ob obisku Silicijeve doline podaril sam Steve Jobs. Pred kratkim pa je postal ponosni lastnik prvega ruskega pametnega telefona YotaPhona - a za vsak primer svojega iPhona še ni zavrgel.