Bela pred odhodom. Foto: Miha Fras
Bela pred odhodom. Foto: Miha Fras

Projekt Leti, leti štorklja so pri Elektru Ljubljana v sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic (DOPPS) začeli leta 2019. Takrat so prvič opremili dve štorklji z napravama GPS in jima sledili na njuni selitvi. To po interaktivnem zemljevidu daje vpogled v potek poti, postanke, izbor smeri – štorklje namreč potujejo v Afriko po različnih selitvenih poteh. Najdlje, že od njenih "malih kril" tako spremljajo Belo. Ta je iz Matene na Ljubljanskem barju poleti 2019 prvič poletela proti toplim krajem. Skupaj z njo so opremili tudi Srečka, a se je njegovo življenje končalo že dva meseca pozneje, potem ko se je v Tuniziji na smetišču zapletel v plastično vrečko.

Riki in Kiki. Foto: Jani Vidmar
Riki in Kiki. Foto: Jani Vidmar

Zdi se, da Bela ni preveč zahtevna glede svojih prehranjevališč – na lokaciji, kjer najde dovolj hrane, ostane več mesecev. Tako je večji del lanskega poznega poletja in jeseni tičala na zgolj treh okroglih namakalnih poljih v delti Nila. Ker pa se je baterija njenega oddajnika vso lansko jesen vztrajno praznila, od novembra pa organizatorji niso prejeli nobenega novega podatka, so že domnevali, da se je sled za njo izgubila.

5. marca se je Bela znova javila iz Sudana in se začela pomikati proti severu. Ugotavljajo, da se je ves ta čas najverjetneje zadrževala na območju, kjer ni bilo signala, zato ni mogla pošiljati "sončnih pozdravov nazaj v Slovenijo".

V pričakovanju Bele

"Bele bomo izjemno veseli, saj je za zdaj prva od kar desetih opremljenih mladih belih štorkelj, ki se ji nasmiha možnost daljšega življenja in gnezditve," so v sporočilu za javnosti dejali pri Elektru Ljubljana in dodali, da jih je sedem že poginilo. Štorklji Kiki in Riki, ki sta bili opremljeni lani v vasici Zbure na Dolenjskem, se še vedno redno javljata iz Sudana, kjer sta preživeli večji del letošnje zime.

Sorodna novica Riki in Kiki skupaj na poti v Afriko

V marcu se bele štorklje namreč načeloma začnejo vračati na svoja gnezditvena območja, to se prvič običajno zgodi v četrtem letu starosti, morda že leto prej. Tako že letos Belo po tihem pričakujejo kot "obiskovalko" – to so tiste bele štorklje, ki se celotno gnezditveno sezono navidezno brezciljno potepajo po Sloveniji, navadno v večjih skupinah. Te včasih nagajajo gnezdečim parom, se z njimi tepejo in jim mečejo jajca iz gnezd. Včasih si celo najdejo partnerja in se preizkusijo v gradnji gnezda, ki sicer še ni prav veliko in trdno, a štorklje na njem vadijo za takrat, ko bo šlo zares.

Selitev je sicer najnevarnejše obdobje v življenju štorkelj, predvsem je popotovanje zaradi nevarnosti slabega vremena, neurij, daljnovodnih žic in stradanja težko za mlade. Pogumna Bela je tako do zdaj uspešno kljubovala vsem nevarnostim – celo prvo zimo svojega življenja preživela v egiptovskem letovišču Šarm el Šejk, kjer se je prehranjevala na bazenih z odpadno vodo (tam zaradi zastrupitve letno pogine na stotine ptic), nevarnosti se je izognila tudi v Sudanu, kjer je pod streli padel Čarli, in Čadu, kjer je brez sledu izginil Oto.