Nove skrbnike bodo še poiskali. Foto: EPA
Nove skrbnike bodo še poiskali. Foto: EPA
Pomagala bosta tudi Ukrajinca, ki živita v Prlekiji. Foto: Reuters
Pomagala bosta tudi Ukrajinca, ki živita v Prlekiji. Foto: Reuters

Veliko ljudi v Ukrajini je zaradi vojne za seboj pustilo hišne ljubljenčke ali pa so se jim prebivalci vsaj začasno odpovedali. Posledično je trideset mačk pasme donska sfinga na poti v Slovenijo – ukrajinska begunka, ki jih je rešila, se jih je v Slovenijo odločila prepeljati zaradi pomanjkanja hrane, elektrike in ogrevanja. Začasno prebivališče so za živali trenutno že našli v ljubljanskem zavetišču, nato pa bodo poiskali nove skrbnike.

Ukrajinskim zavetiščem za živali bosta pomoč nudila tudi ukrajinska vzreditelja jakutske lajke, ki živita v Prlekiji. V prihodnjih dneh naj bi tako z avtodomom na moldavsko mejo poskusila dostaviti hrano in zdravila za živali v zavetiščih.

Iz kijevskega živalskega vrta evakuacija skoraj ni mogoča, na pomoč so priskočili tudi prostovoljci iz Romunije in Latvije

Prostovoljci pomagajo na različne načine. Foto: Reuters
Prostovoljci pomagajo na različne načine. Foto: Reuters
Sorodna novica Delavci kijevskega živalskega vrta poskušajo rešiti živali pred napadi

Živalski vrt v Kijevu je postal začasen dom za skrbnike in njihove družine, vendar pa je živali skoraj nemogoče evakuirati, ker zanje ni mogoče zagotoviti ustrezne veterinarske oskrbe in prevoza kletk.

V Romuniji so hišnim ljubljenčkom iz Ukrajine na pomoč priskočili prostovoljci s hrano, vodo in odejami. Ti tudi pomagajo izdelati dokumentacijo in evropske potne liste, prav tako pa jih cepijo, saj velik del teh živali ne ostane v Romuniji.

Kosmatincem se je odločila pomagati tudi Latvijka, ki se je s tem namenom odpravila v Ukrajino. Prostovoljka Rasma Krecia, lastnica velikega kombija, s katerim je pripeljala tudi hrano, želi na desetine ljubljenčkov iz zavetišč prepeljati čez mejo. Tako naj bi na varnem živeli do konca vojne.