Zapisala se je v Guinnessovo knjigo rekordov. Foto: EPA
Zapisala se je v Guinnessovo knjigo rekordov. Foto: EPA
Emiliano Mercado Del Toro
Emiliano Mercado Del Toro je med prvo svetovno vojno služil v ameriški vojski. Foto: EPA

Novico je sporočila njena vnukinja, 46-letna nepremičninska agentka Catherine, ki živi v Miamiju. Pogreb je načrtovan za ponedeljek.

Maria Esther se je rodila 14. septembra daljnega leta 1889 in si letnico rojstva med drugim deli s Charliejem Chaplinom in Adolfom Hitlerjem.

Življenje brez velikih razvad
V svojem dolgem življenju se je poročila le enkrat, leta 1917, a je 32 let kasneje moža izgubila. Maria Esther je uradno postala najstarejša Zemljanka 9. decembra lani, ko so njeni sorodniki v London poslali rojstni in poročni list. Trije izmed njenih otrok, Irma, Hilda in Anibal, še živijo, kot tudi 12 vnukov, 20 pravnukov in dva prapravnuka. V mladosti je Ekvadorka rada vezla, slikala, igrala klavir in plesala valček. Vse življenje se je držala pravila, da zaužije tri obroke dnevno, uspešno pa se je upirala razvadam, kot sta kajenje in pitje alkohola - razen kozarčka vina pri kosilu.

Svetovalec za gerontologijo (nauk o starostnih pojavih) pri Guinnessovi knjigi rekordov, Robert Young, je pojasnil, da bo zdaj naslov najstarejšega človeka prevzela Elizabeth Bolden iz ameriškega Memphisa, ki se je rodila 11 mesecev kasneje kot Ekvadorka. Treba pa je počakati na uradno sporočilo iz Londona, kjer ima uredništvo sedež.

Najstarejši moški na svetu je Portoričan Emiliano Mercado Del Toro, ki je star 114 let.