Superman je očitno nekatere očaral. Foto: EPA
Superman je očitno nekatere očaral. Foto: EPA
Michael Jordan
Michael Jordan ima svoje oboževalce tudi v Južni Ameriki. Foto: EPA
Irena Avbelj
Irena je tretje najpogostejše žensko ime v Sloveniji. To ime ima tudi padalka Avbljeva. Foto: RTV SLO

Venezuelska vlada pod vodstvom Huga Chaveza je predlagala zakon, ki omejuje "kreativnost" staršev pri izbiranju imen za svoje otroke. Podoben zakon so napovedale tudi oblasti v Ekvadorju in nekaterih drugih državah Južne Amerike.

Tako želijo preprečiti imena, kot so Burger King, Voltaire, Etcetera (angleški izraz za in tako dalje), Coito (španski izraz za spolni odnos) in Espiritu Santo (Sveti duh). Nekateri ljudje so se preimenovali v ameriške politike: John in Robert Kennedy, Richard Nixon, Jefferson, Washington. V Latinski Ameriki danes živi celo Napoleon. Priljubljene so tudi španske različice angleških imen, kot je Yoni (španska popačenka imena Johnny) in Maiquel (španski Michael).

Amerikanizacija tudi v imenih
Pogosta imena v Venezueli so Air Jordan, Yesaidu (fonemski zapis angleških besed yes, I do - da, sem), iz angleških besed pa so Venezuelci sestavili še imena Maipartner (My partner - moj partner) in Yuenavy (US Navy - ameriška mornarica).

V nekaterih krajih, kot je Chone v Ekvadorju, ljudje tekmujejo, kdo bo dal otroku bolj nenavadno ime. Na osebnih izkaznicah lahko tako najdemo imena, kot so Ali Baba Cardenas, Lary Nissan Loor in Land Rover Garcia.

Jezus Kristus je Slovenec
Z neobičajnimi imeni ne zaostajamo niti v Sloveniji, saj imamo primere, ko so se nekateri preimenovali v Jezusa Kristusa, Banko Slovenije in Psa Fida, trije umetniki pa so se preimenovali v Janeza Janšo. Zakon o osebnem imenu določa, da osebno ime zagotavlja državljanu dostojanstvo. Pristojni organi lahko opozorijo starše, če so ti izbrali otroku ime, ki bi lahko škodovalo koristim otroka.

Največ je Marij in Francev
Po podatkih Statističnega urada sta v Sloveniji najpogostejši imeni Marija (imamo 75.418 Marij) in Franc (32.620). Sledijo Ana, Janez, Anton, Ivan in Jožef. V zadnjem obdobju je v primerjavi z vsemi imeni število imen Marija in Franc zelo upadlo. Pogosta imena, ki so se pri nas prvič pojavila po letu 1990, so Tian, Žan Luka in Kiara. Statistični urad pa ima tudi seznam najredkejših imen, kjer so se znašla imena Petronija, Jesenko, Dida in druga.

N. G.