Črede živine in skupinice pojočih planšarjev so povzročale zastoje na alpskih cestah. Foto: Reuters
Črede živine in skupinice pojočih planšarjev so povzročale zastoje na alpskih cestah. Foto: Reuters

Črede koz in krav na cestah, ki se vijejo v alpskem visokogorju, sicer niso nič nenavadnega, saj živino na začetku poletja ženejo v gore na pašo, ob koncu poletja pa jo pripeljejo nazaj v dolino. Vendar se živina običajno vrača sredi septembra, ko v dolini pripravijo tudi veliko praznovanje, zato je tak prizor že mesec dni prej voznike v mestecu Urnäsch na severovzhodu Švice pošteno zmedel.

Čeprav so se nekateri lastniki živali odločili, da bodo svojo živino v dolino prignali že prej, jih bo večina počakala na 18. september, ko jim Appenzellu pripravljajo tudi velik sprejem. Oblekli se bodo v tradicionalne noše, poskrbeli pa bodo tudi za svoje kravice, ki jih bodo okrasili z alpskimi cvetlicami in velikimi zvonci. Živali tako glasno oznanijo, da so spet doma, njihov prihod pa vedno spremlja tudi množica radovednežev.

Le dan za švicarskimi pa se bodo v dolino vrnile tudi slovenske kravice. V Bohinju namreč 19. septembra prirejajo tradicionalni Kravji bal, vrnitev planšarjev in krav nazaj v dolino.