Momoi lani ob prejetju Guinnessovega priznanja. Foto: GuinnesWorldRecords
Momoi lani ob prejetju Guinnessovega priznanja. Foto: GuinnesWorldRecords

Japonec, ki ga Guinnessova knjiga rekordov priznava za najstarejšega moškega na svetu, se je rodil 5. februarja 1903 v Fukušimi. Častitljivi jubilej je praznoval v krogu družine, vse skupaj pa je po navedbah njegovega 66-letnega sina Hiroa pospremil z nasmeškom.

Momoi je izjavil, da tolikšno starost pripisuje predvsem zgodnjemu vstajanju in zdravi prehrani. Trenutno živi v domu za starejše v japonski prestolnici, njegova družina pa je razkrila, da kljub svojim letom ostaja aktiven in se ukvarja s kaligrafijo. Svojci so povedali tudi, da jih zelo veseli, da je Momoi 112. rojstni dan dočakal čil in zdrav.

Najstarejša Zemljanka po podatkih Guinnessove knjige rekordov prav tako prihaja iz Japonske. Misao Okava, ki živi v Osaki, šteje že 116 let. Najstarejši moški vseh časov pa je bil (uradno) Japonec Jiroemon Kimura, rojen daljnega leta 1897. Najstarejši človek na svetu je postal 17. decembra 2012, takrat so ga vpisali tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Ta naziv je dobil po smrti 115-letne ženske iz ameriške zvezne države Iowa. Umrl je pri 116 letih.