Najpogostejši imeni v Sloveniji sta še vedno Franc in Marija. Foto: SURS
Najpogostejši imeni v Sloveniji sta še vedno Franc in Marija. Foto: SURS

Po podatkih tajvanskega notranjega ministrstva spreminjanje imen na otoku postaja prava modna muha - leta 2009 je vlogo za spremembo imena vložilo 116.121 Tajvancev. Tajvanska imena so običajno sestavljena iz treh pismenk, ob zamenjavi imena navadno spremenijo eno ali dve pismenki, priimka pa ne spreminjajo. V skladu s tajvansko zakonodajo lahko posameznik svoje ime spremeni dvakrat v življenju.

Tajvanski astrolog Ju Hsueh-hung verjame, da lahko človek s spremembo imena vpliva na svojo usodo. "Sprememba imena lahko pomaga spremeniti človekov značaj in prek tega njegovo usodo," je prepričan. K slavnemu astrologu se vsak mesec zateče približno sto prebivalcev te države, ki ima približno 23 milijonov prebivalcev, in ga prosijo, naj jim pomaga spremeniti ime. V Tajvanu se s tem ukvarjajo številni vedeževalci, ki za svoje storitve zaračunajo od 3.000 do 8.000 tajvanskih dolarjev (od 75 do 200 evrov), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremembe imen pogoste tudi v Sloveniji
Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) si pri nas osebno ime spremeni približno 800 ljudi na leto. Osebno ime, tvorita ga ime in priimek, ki je bilo posamezniku določeno ob rojstvu, se lahko spremeni na podlagi določenih družinskopravnih razmerij (sklenitev zakonske zveze, razveza ali razveljavitev zakonske zveze, priznanje očetovstva, posvojitev) ali na podlagi prošnje polnoletnega državljana, h kateri je treba priložiti potrdilo o nekaznovanosti, in potrdilo, da oseba ni v kazenskem postopku.

Si lahko izberemo prav vsako ime?
"Zakon o osebnem imenu ne našteva imen, ki niso dovoljena, vendar pa določa, da mora osebno ime državljanu zagotavljati identiteto, varstvo osebnosti in dostojanstva. Pravica do svobodne izbire osebnega imena se lahko omeji, če je to nujno za zavarovanje javne varnosti, morale ali pravic in svoboščin," so lani za MMC povedali na ministrstvu za notranje zadeve.