Phylicia Rashad je v seriji igrala mamo Claire Huxtable, ki je bila 'glas razuma' v družini. Uspešna odvetnica je bila ljubeča mama in zaupnica otrok, pogosto pa je morala malce 'popaziti' tudi na svojega moža. Foto: EPA
Phylicia Rashad je v seriji igrala mamo Claire Huxtable, ki je bila 'glas razuma' v družini. Uspešna odvetnica je bila ljubeča mama in zaupnica otrok, pogosto pa je morala malce 'popaziti' tudi na svojega moža. Foto: EPA
Družina Huxtable
Družina Huxtable je v trenutku osvojila tako ameriško občinstvo kot gledalce v drugih državah, kjer je bila serija predvajana.
77-letni igralec, ki se je televizijskim gledalcem najbolj vtisnil v spomin po vlogi v seriji Cosbyjev šov, v katerem se je predstavljal kot ljubeč oče in mož Cliff Huxtable, zaradi obtožb izgublja projekt za projektom. Foto: Reuters

"Glas razuma" v družini Huxtable pravi, da gre za načrtovan napad na Cosbyja z namenom, da ga diskreditirajo.

V intervjuju z Rogerjem Freidmanom v oddaji Showbiz 411 je Phylicia najprej namenila nekaj besed njenemu najnovejšemu filmu Selma, nato pa je spregovorila tudi o Billu Cosbyju. "Pozabite na te ženske. To, kar ste videli ... gre za načrtno uničenje dediščine," je povedala 66-letna Phylicia, ki do zdaj ni želela biti del javnega škandala. Na koncu pa se je le odločila javno spregovoriti o zadevi, postala je še ena iz družine Huxtable, ki je stopila v bran glavi družine - pred njo sta to storila Keshia Knight Pulliam in Raven Symone: "Ne vem, kdo in zakaj to počne, ampak gre za dediščino, ki je zelo pomembna za našo kulturo."

S tonyjem nagrajena igralka (postala je prva temnopolta ženska z omenjeno nagrado, prejela pa jo je za glavno žensko vlogo v gledališki igri A Raisin in the sun, za televizijsko različico pa je dobila še emmyja in nagrado NAACP) je povedala, da je Cosby preveč ponosen, da bi se branil pred takšnimi obtožbami. Z veliko žalostjo je povedala, da kljub izjemnemu prispevku Billa Cosbyja na več področjih lahko ta škandal izbriše njegovo delo: "Nekdo si namerno prizadeva za to, da umaknejo Billa Cosbyja s televizije, in uspelo mu je. Vse njegove posle in pogodbe so preklicali."

Rashadova je dodala, da v vseh letih sodelovanja z Billom, ni bila nikoli priča kakršnemu koli neprimernemu ravnanju.

77-letnega komika je v zadnjih mesecih več kot 20 žensk obtožilo, da jih je spolno nadlegoval oziroma da je k temu namigoval. Med njimi manekenki Beverly Johnson in Janice Dickenson, igralka Barbara Bowman.

Njegov odvetnik obtožbe vztrajno zavrača in zagotavlja, da je skregano z zdravo pametjo, da so bile vse te ženske do zdaj dolga leta tiho, nenadoma pa prihajajo na dan z obtožbami.

"Nekdo uničuje družino Huxtable"
Družina Huxtable je v trenutku osvojila tako ameriško občinstvo kot gledalce v drugih državah, kjer je bila serija predvajana. "Serija je predstavljala Združene države zunanjemu svetu. To je bila ameriška družina in zdaj gledam, kako jo uničujejo. Zakaj," se je še vprašala Rashadova.

Serija je bila najbolj gledana televizijska nanizanka med letoma 1985 in 1990, velja pa tudi za pomemben korak naprej pri rušenju rasnih stereotipov. Serija z 201 epizodo (predvajali so jo do 30. aprila 1992) velja za najuspešnejšo nanizanko s temnopoltimi junaki vseh časov. Nagrajena je bila z dvema emmyjema, dvema zlatima globusoma, tremi nagradami NAACP in 11 nagradami People's Choice.