Kraljevi par s hčerkami. Foto: Reuters
Kraljevi par s hčerkami. Foto: Reuters

Gre za nacionalni praznik, ko se Nizozemci množično odpravijo na ulice zabavat, in to v čast svojemu kralju Viljemu Aleksandru, ki bo jutri praznoval 47. rojstni dan.

Kraljevi dan zaznamujejo po celotni državi, kraljeva družina običajno obišče dve mesti, danes je tako najprej pozdravila svoje oboževalce v malem ribškem mestecu De Rijp, kjer sta se kralj Viljem Aleksander in kraljica Maxima preizkusila v tenisu. Potem sta se odpravila nazaj v Amsterdam, kjer sta paradirala po ulicah in se skupaj s svojimi tremi hčerkami Amalio (je kronska princesa), Alexio in Ariane tudi preizkusila v različnih zabavnih igrah.

Koncerti, predstave, ulične zabave, zabavne igre, bolšji trgi ... in seveda nepogrešljiva nacionalna oranžna barva, ki je na ulicah kraljevala tudi lani, ko je Viljem Aleksander zasedel prestol - nizozemska kraljica (danes nosi naziv princesa) Beatrix je 30. aprila lani podpisala odstopno izjavo in s tem prestol predala svojemu najstarejšemu sinu Viljemu Aleksandru.

Kralj je lani še pred umestitveno slovesnostjo - na Nizozemskem zaradi ločitve Cerkve od države ni kronanja - sporočil, da bo še naprej prirejal največjo zabavo v državi, s tem pa je pridobil naklonjenost številnih Nizozemcev.