Sporna naslovnica z Lindsay Vonn v svojem tekmovalnem dresu, z razpuščenimi lasmi in ličilom (ki ga sicer redno uporablja tudi na tekmah). Foto: SI
Sporna naslovnica z Lindsay Vonn v svojem tekmovalnem dresu, z razpuščenimi lasmi in ličilom (ki ga sicer redno uporablja tudi na tekmah). Foto: SI
Pri A.J. Kittu leta 1992 pred olimpijskimi igrami ni bilo težav ... Foto: SI

A revija Sports Illustrated je s svojo zadnjo naslovnico, na kateri je 31-kratna zmagovalka tekem za svetovni pokal Lindsay Vonn, požela pravi naval kritik.
Na fotografiji je 25-letna smučarka v smukaški drži, značilni pozi za alpske smučarje. Revija je v preteklosti že postavila profesionalne smučarje v podobne poze (denimo naslovnica z A. J. Kittom leta 1992).
Provokativna?
A kritiki SI-ju očitajo, da se naslovnica osredotoča manj na Lindsayjine olimpijske talente in bolj na njen (privlačni) videz. "Izjemno provokativna" poza dekleta v tesno oprijetem kombinezonu, pravijo. In da je narobe zlorabljati privlačnost Vonnove za prodajo revije.
Nekateri kritiki so zadevo tudi prenesli v širše okvire, češ da ko se ženske znajdejo na naslovnici SI-ja, so navadno spremenjene v spolne objekte in niso postavljene v športne poze.
Še dodatno olje na ogenj so prilile fotografije Vonnove v kopalkah, ki jih je SI razkril včeraj, na posebnem dogodku ob sloviti vsakoletni posebni izdaji v kopalkah.

Dolga zgodovina razgaljenih športnic
Dejstvo pa je, da Vonnova ni prva olimpijska športnica, ki je uporabila spolno privlačnost za prodajo revij. Gabrielle Reece, brazilska nogometna reprezentantka, in nemška umetnostna drsalka Katarina Witt sta obe pozirali za Playboy.

Teniške zvezdnice - kot denimo Serena Williams, Marija Šarapova in Daniela Hantuchova -so prav tako pozirale v kopalkah za Sports Illustrated. Tako da Vonnova niti ne počne nič novega ali provokativnega v primerjavi s svojimi koleg(icam)i v drugih športih.
A kot vse kaže, bo zdaj postala grešni kozel in tarča za tiste, ki si želijo spolno privlačnost in športnice strogo ločiti.

Na očeh javnosti
Nicole M. LaVoi,
strokovnjakinja za ženske v športu, meni, da videz Vonnove pomeni, da jo bo v Vancouvru mogoče videti veliko - in ne le zaradi tistega, kar izvaja na progi.
"Vonnova je najprej odlična športnica, a predstavlja tudi normo ženske privlačnosti," je LaVoijeva zapisala v blogu.
"Kombinacija atleticizma in privlačnosti jo dela za poster dekle ameriške olimpijske ekipe in mediji vsekakor sodelujejo v tem konstruktu."