Vojvodinja Cambriška se tudi med drugo nosečnostjo spopada s hudo jutranjo slabostjo. Foto: Reuters
Vojvodinja Cambriška se tudi med drugo nosečnostjo spopada s hudo jutranjo slabostjo. Foto: Reuters
Britanski princ George, Kate, William
Williamu in Kate, ki sta se poročila 29. aprila 2011, se je prvi otrok, princ George, rodil 22. julija lani. Foto: EPA

Novico o novi nosečnosti vojvodinje Cambriške so v Buckinghamski palači objavili v ponedeljek dopoldne, nato pa se je bliskovito razširila po vsem svetu. BBC je celo prekinil izjavo premierja Davida Camerona, ki je v parlamentu govoril o vrhu Nata, da so lahko v živo prenašali izjavo princa Williama.

Ta veselja ni skrival, je pa hkrati priznal, da so bili zadnji dnevi kar naporni, saj Kate mučijo hude jutranje slabosti. Prav zato je odpovedala tudi ponedeljkove uradne obveznosti in William se je dogodka v Oxfordu, kjer je spregovoril novinarjem, udeležil brez nje.

William upa, da se bo kmalu počutila bolje
Izjavil je, da "je bilo preteklih nekaj dni, kak teden, težavnih, sva pa seveda izjemno navdušena, to je sijajna novica". Kate so sicer zaradi hude jutranje slabosti leta 2012, ko je bila noseča s princem Georgeem tudi hospitalizirali.

William je v svoji izjavi dodal, da "so to še prvi dnevi, a upam, da se bodo stvari pomirile in se bo počutila nekoliko bolje". "Zdaj se bom vrnil in poskrbel zanjo," je dejal na koncu. Je pa kljub navdušenju nad novim naraščajem pozval k razumu: "Pomembno je, da se osredotočimo na velike novice in na velike mednarodne ter domače dogodke sedanjega trenutka."

Britanci prepričani, da bo spet deček
Ta izjava pa ni umirila navdušenja na Otoku, kjer so stavnice že zasule stave o spolu in imenu prihodnjega člana kraljeve družine. Stave se nagibajo v prid dečku kar s 70 odstotki. Ko gre za ime, so na vrhu James, Alexander in Louis, za deklico pa prednjačijo imena Elizabeth, Diana in Victoria.

Williamu in Kate, ki sta se poročila 29. aprila 2011, se je prvi otrok, princ George, rodil 22. julija lani v bolnišnici St. Mary's v Londonu. Je tretji v vrsti za britansko krono, za dedkom, princem Charlesom, in očetom, princem Williamom. Njegov brat ali sestra bo četrti v vrsti, za njim pa bo Williamov mlajši brat, princ Harry.

Harry Williamu "privošči" deklico
Harryja, ki ga bo novi naraščaj v vrsti za krono torej izrinil s četrtega na peto mesto, pa se je pošalil, da je sijajno, da bo imel manj možnosti za zasedbo prestola. "Komaj čakam, da bo moj brat še malce trpel," je še povedal in dodal, da bi rad videl Williama, kako bi se spopadel z deklico. Prav tako pa je izrazil prepričanje, da bo George navdušen, da bo dobil mlajšega bratca ali sestrico.

Novica je seveda razveselila tudi Elizabeto II. "Kraljica in člani obeh družin so navdušeni nad novico," so zapisali v Kensingtonski palači, kjer William in Kate bivata, ko sta v Londonu.