Manjšo zabavo so Mugabeju pripravili že 21. februarja. Veliko slavje sledi danes. Foto: AP/EPA/Reuters
Manjšo zabavo so Mugabeju pripravili že 21. februarja. Veliko slavje sledi danes. Foto: AP/EPA/Reuters
Mugabe je na čelu Zimbabveja že od leta 1980, predsednik države pa je od leta 1987. Foto: AP/EPA/Reuters

Mož, ki s trdo roko že desetletja vlada Zimbabveju, je 92. rojstni dan dopolnil 21. februarja, veliko slavje pa bo danes. Mugabe se kljub pomanjkanju v državi ni odpovedal razkošni zabavi, za današnjo zabavo v Masvingu na jugovzhodu države naj bi odštel okoli 800.000 ameriških dolarjev.

Povabljenih je kar 50.000 gostov, za katere poleg bogatega zabavnega programa pripravljajo na stotine kilogramov govejega in divjačinskega mesa. Ni pa jasno, ali bodo tudi tokrat - tako kot ob lanski rojstnodnevni zabavi, ki je državo stala kar milijon dolarjev - postregli redke vrste mesa, kot je na primer slonje.

Na kritike, da tako razkošne zabave, kot je današnja, niso primerne - glede na to, da številni Zimbabvejci trpijo pomanjkanje in da še posebej jugovzhod države, kjer bo praznovanje, pesti huda suša -, se ne ozira.

"Ta rojstni dan je pomemben, je kot rojstvo Jezusa, ki je bil rojen, da nas reši, tako kot je bil predsednik Mugabe rojen leta 1924, da nas vse osvobodi," je voditelju v bran stopil viden predstavnik vladajoče stranke Zanu-PF Pupurai Togarepi.

Kdo bo Mugabejev naslednik?
V Zimbabveju se medtem že nekaj časa vrstijo ugibanja o Mugabejevem nasledniku.

Državo medtem pretresajo tudi vse resnejši spori glede tega, kdo bo nasledil ostarelega Mugabeja. Ta svojega naslednika vsaj za zdaj ni imenoval. Kot verjeten kandidat se sicer omenja zdajšnji podpredsednik države Emmerson Mnangagwa, ki pa ga zadnje čase v javnosti vse pogosteje napada Mugabejeva žena Grace, ki naj bi sama ciljala na predsedniški stolček.

Omenjata se tudi nekdanji premier in opozicijski voditelj Morgan Tsvangirai ter nekdanja podpredsednica Joyce Mujuru. Naslednje predsedniške volitve bodo leta 2018.