Emma Watson se je za podjetje v davčni oazi odločila zaradi želje po anonimnosti. Foto: Reuters
Emma Watson se je za podjetje v davčni oazi odločila zaradi želje po anonimnosti. Foto: Reuters

26-letnica, ki je zaslovela z vlogo Hermione v filmih o Harryju Potterju, je namreč leta 2013 ustanovila družbo Falling Leaves na Britanskih Deviških otokih, približno en mesec pozneje pa je ta družba kupila razkošno vilo v Londonu, vredno več milijonov funtov.

Zvezdničin tiskovni predstavnik je britanskim medijem sicer takoj potrdil, da je Watsonova res odprla podjetje na Britanskih Deviških otokih, obenem pa odločno zanikal trditve, da se je na ta način želela izogniti plačilu davkov. "Emma je (tako kot številni drugi prepoznavni posamezniki) ustanovila družbo v davčni oazi zgolj zato, da si zagotovi anonimnost in varnost," je dodal.

"Britanske družbe so namreč po zakonu obvezane posredovati podatke o svojih delničarjih, zaradi česar ji ni bila omogočena takšna mera anonimnosti, ki bi ji zagotavljala osebno varnost. Ravno ta pa je bila v preteklosti že ogrožena, ravno zato, ker so določeni podatki javno dostopni," je še pojasnil njen predstavnik.

Igralski premor za osebnostno rast
Watsonova, katere premoženje ocenjujejo na 35 milijonov britanskih funtov, se je pred kratkim odločila za igralski premor. Želi se namreč posvetiti osebnostni rasti (zadala si je cilj: prebrati vsaj eno knjigo na teden), ob tem pa pomagati tudi iniciativi Združenih narodov za enakost spolov, t. i. HeForShe.

Baza zdaj dostopna na spletu
Kot je znano, je mednarodni konzorcij raziskovalnih novinarjev pred dnevi uresničil svojo napoved in na spletu objavil bazo, v katerih so pregledno objavljena imena posameznikov in podjetij z računi v davčnih oazah. Gre za podatke okoli 360.000 podjetjih in posameznikih z računi v Panami, na Britanskih Deviških otokih, Bahamih, Sejšelih in Samoi. Pregledno urejena baza za lažji dostop do informacij vsebuje 11,5 milijona dokumentov, ki jih je novinarjem predala neznana oseba iz panamskega pravniškega podjetja Mossack Fonseca, ki registrira tovrstna podjetja.