Njen pravi priimek je Anastassakis. Foto: EPA
Njen pravi priimek je Anastassakis. Foto: EPA
Jennifer Aniston
Jennifer Aniston in Brad Pitt
Dve leti in pol sta bila skupaj, ko so zazvonili poročni zvonovi. Foto: EPA
Poročna prstana Brada in Jen
Damiani je zanju izdelal unikatna prstana, a je kasneje kljub dogovoru prodajal kopije. Foto: EPA
Jennifer Aniston, Brad Pitt in Angelina Jolie
Par se je uradno ločil zaradi nepremostljivih razlik, neuradno pa je bila kriva Angelina. Foto: EPA
Jennifer Aniston
Le kdo bi si mislil, da je bila Jen nekoč debeluška?! Foto: Reuters
Jennifer Aniston
V filmih so ji na kožo pisane vloge natakarice. Foto: EPA
Jennifer Aniston
Sama pravi, da prihaja čas za družino. Foto: EPA

Govorimo o Jennifer Joanne Aniston, ki se je rodila 11. februarja 1969 v Sherman Oaksu v Kaliforniji. Njeno pravo ime je Jennifer Anastassakis, njen boter pa je postal zdaj že pokojni ameriški igralec grškega rodu Telly Savalas, ki je bil najboljši prijatelj njenega očeta.

Jen, kot jo kličejo prijatelji, je otroška leta preživela v Grčiji, kamor so se starši preselili kmalu po njenem rojstvu. Priimek Anastassakis sta John Aniston, ki je najbolj znan po vlogi v seriji Days of our Life, in Nancy Dow spremenila v Aniston ob vrnitvi v ZDA.

Starši so se nato v New Yorku ločili, ko je bila Jen stara devet let. Pri enajstih je začela obiskovati šolski dramski klub Rudolfa Steinerja, kjer se je v igranje tudi zaljubila. Takrat je njena slika že visela v muzeju umetnosti Metropolitan. V šoli so jo imeli za razrednega klovna. Šolanje je nadaljevala na srednji šoli za igralsko umetnost, kjer je leta 1987 diplomirala.

Po diplomi brez dela
Po diplomi je nastopala na gledaliških deskah v delih For Dear Life in Dancing on Checker's Grave. Leta 1989 je prvič dobila vlogo v televizijski nanizanki Molloy. Nastopila je tudi v nanizankah The Edge (1992), Ferris Bueller (1990) in Herman's Head (1991).

Nato pa zanjo do leta 1994 ni bilo dela. A na srečo je tega leta prišla pilotska serija Prijatelji kot ti. Režiser si je želel, da bi igrala vlogo Monice, a jo je Anistonova zavrnila in se je raje potegovala za vlogo Rachel Green. Serijo, ki so jo snemali deset let, so kmalu po začetku prve klape preimenovali v Prijatelje, Anistonova pa je zaslovela.

Zvezdniški par Aniston - Pitt
Preden je spoznala Brada Pitta, sta bila njena spremljevalca glasbenik Adam Duritz in igralec Tate Donovan. Nato je leta 1997 spoznala Brada, s katerim se je čez dve leti in pol poročila. Poroka je bila 29. julija 2000 v Malibuju, njena družica pa je bila dolgoletna prijateljica Andrea Bendewald, s katero prijateljujeta že od srednje šole. 19. avgusta 2001 je Jen Andrei uslugo vrnila in bila družica na njeni poroki z Mitchem Rousom.

Od leta 2000 Jennifer Pitt
Leta 2000 je tožila časopis Celebrity Skin, ker je objavil fotografije, ki so jih fotografi posneli medtem, ko se je ona sončila na svojem vrtu in je bila brez zgornjega dela kopalk. 25. oktobra istega leta je Jen spremenila svoj priimek. Predstavljala se je kot Jennifer Pitt, za filmske in televizijske vloge pa je obdržala svoj priimek. Skupaj z možem sta ustanovila filmsko podjetje Plan B.

Tožba proti Damianiju
Brad in Jen sta leta 2002 vložila tožbo proti podjetju Damiani International Jewelers, ker je to začelo prodajati kopije prstanov, ki jih je izdelalo za zvezdnika. Nazadnje so se pogodili, da je Brad začel oblikovati prstane za Damiani, Jen pa je postala njihov model v oglasih. Damiani je nehal prodajati kopije, ki so stale tisoč dolarjev, narejene pa so bile iz belega ali rumenega zlata. Zakonca sta na Beverly Hillsu kupila posestvo, na katerem je več kot 1.300 kvadratnih metrov velika vila. To sta med ločitvenim postopkom prodala.

Sreča se je razblinila kot milni mehurček
A zakon ni trajal niti pet let, saj sta igralca 7. januarja 2005 začela živeti ločeno, sama pa je 25. marca vložila prošnjo za ločitev. In to zaradi Bradove partnerke v filmu Gospa in gospod Smith Angeline Jolie. Ločila sta se 2. oktobra 2005, Jennifer pa trenutno prijateljuje z igralcem Vinceom Vaughnom. V zasebnem življenju ni imela veliko sreče. Njena mati, s katero se je odtujila in je na poroko ni povabila, jo je v časopisih večkrat blatila in kritizirala.

Več let težave z odvečnimi kilogrami
Anistonova je imela več let hude težave s težo, dokler ji ni njen menedžer svetoval, naj shujša in posveti več pozornosti svojemu videzu. In res, Jen je shujšala za 14 kilogramov, sama pa je potem do vitkejše postave pomagala tudi soigralcu Matthewu Perryju.

Igralka ima polbrata Johna T. Melicka, ki je režiser. Poleg njega ima še enega polbrata Alexandra. Njena mačeha je Sherry Rooney, sama pa je botra Coco Riley Arquette, hčerki njene dobre prijateljice in soigralke v Prijateljih Courteney Cox in njenega moža Davida Arquetta.

Ena najlepših žensk sveta
Igralko so večkrat izbrali za eno najlepših žensk na svetu. V 90. letih je igralka "izumila" pričesko Rachel, za katero je ponorelo veliko žensk po vsem svetu. Jennifer sovraži grško hrano (čeprav je sama napol Grkinja). Poleg tega ne mara kitajske, indijske ali preveč začinjene hrane. Zato pa ima rada mehiške jedi in pijačo. Igralko je strah letenja.

Natakarstvo ji je usojeno
V svojih filmih oziroma nanizankah je že večkrat igrala natakarico (to je nekaj časa tudi resnično počela): v Prijateljih, filmih Office Space, The Iron Giant in Prišla je Polly. Sicer pa je zelo aktivna. Tako je leta 2003 hkrati snemala na treh prizoriščih: Prijatelje, Vsemogočnega Brucea in In prišla je Polly.

Rojstni dan praznuje na isti dan kot Sheryl Crow, Burt Reynolds, Kelly Rowland in Mike Shinoda.

Njeni filmi so ...
Njen prvi film je bil Leprechaun, sledili pa so She's the One, Picture Perfect, Želim si te, Office Space, The Iron Giant, Rock Star, The Good Girl, Vsemogočni Bruce, In prišla je Polly, Usodna prevara, Šušlja se … in The Break Up. Sama pravi, da je končno prišel čas, da se umiri in ustvari družino. Ali ji bo uspelo, boste lahko prebrali kmalu.