Za 50-letnico je Madonna v odlični formi, takole je zasijala na rdeči preprogi letos v Cannesu. Foto: EPA
Za 50-letnico je Madonna v odlični formi, takole je zasijala na rdeči preprogi letos v Cannesu. Foto: EPA
Madonna se lahko pohvali z zavidanja vredno kariero.
Po vseh peripetijah je maja letos postala posvojitev malega Davida tudi uradna. Foto: Daily Mail

Doslej je Madonna izdala 11 albumov in posnela 22 filmov, vmes pa se dvakrat poročila, dvakrat rodila in posvojila dečka iz Afrike, odšla na kup svetovnih turnej, še zdaleč pa ne kaže, da se bo upokojila.

Madonna, ena najbolj kontroverznih umetnic zadnjih desetletij, praznuje 50 let. Se lahko še katera 50-letnica pohvali s tako pestrim življenjem? Starejša kot je, boljša je.

S svojimi albumi, v katerih ne manjka verske in politične tematike, je Madonna v zadnjih treh desetletjih povzročila pravo revolucijo, saj je meje spodobnega močno premaknila. Verski voditelji so pozivali k bojkotu njenih koncertov, a neuspešno, saj so oboževalci kar drli na koncerte, pevka pa je postala prava ikona sprememb in revolucije ter premikanja mej.

Madonna zasluži največ
Po nekaterih lestvicah je Madonna najbolj prodajana rock izvajalka v 20.stoletju, v Guinnessovi knjigi rekordov pa je zapisana kot pevka z največjim zaslužkom v zgodovini: njeno premoženje je ocenjeno na več kot 400 milijonov dolarjev, prodala pa je več kot 150 milijonov plošč. Medtem ko njenim pevskim sposobnostim ne oporeka skoraj nihče, pa se kopja lomijo ob igralski karieri: mnogi menijo, da bi bilo bolje, da se drži mikrofona.

Razburkano zasebno življenje
Prav tako kot njena kariera je zanimivo tudi njeno zasebno življenje. V 80. in 90. letih se je v njeni postelji zamenjala cela vrsta ljubimcev, poročena je bila dvakrat, prvič z igralcem Seanom Pennom v 80. letih prejšnjega stoletja, s katerim sta se razšla po dveh letih zakona, po štirih pa ločila, v drugo pa je usodni da leta 2000 dahnila britanskemu režiserju Guyu Ritchieju. Z njim ima sina Rocca, še od prej, iz zveze s kubanskim fitnes trenerjem Carlosom, pa hčerko Lourdes. Po vzoru številnih slavnih kolegic se je tudi Madonna odločila za posvojitev, po vseh zapletih, ki so jih pridno objavljali mediji, je maja letos posvojitev malavijskega dečka Davida končno postala uradna.

K. T.


Svetovno znana pevka je na svet privekala 16. avgusta 1958 v Bay Cityju v ameriški zvezni državi Michigan. Njen oče je bil italijanski Američan Silvio “Tony” Ciccone, mati pa potomka kanadskih Francozov Madonna Louise. Imela sta šest otrok, Madonna je bila tretja po vrsti. Ko je bila stara le 5 let, je njena mati umrla za rakom na prsih, oče pa se je znova poročil in imel še dva otroka. Kot je priznala sama, do mačehe ni bila prijazna. Svojo pozornost je usmerila v ples, predvsem balet, in šolo: postala je odlična učenka in članica navijaške ekipe, s svojo prizadevnostjo pa si je priborila tudi plesno štipendijo. Foto: EPA
Ko je kot plesalka sodelovala na turneji francoskega diskoumetnika Patricka Hernandeza, se je zaljubila v glasbenika Dana Gilroya, s katerim sta potem ustanovil njeno prvo rock skupino Breakfast Club, v kateri je pela ter igrala bobne in kitaro. Sledila je ustanovitev skupine Emmy leta 1980 z bobnarjem in nekdanjim fantom Stephenom Brayem, s katerim sta napisala plesne pesmi, ki so izzvale kar nekaj pozornosti. DJ in producent Mark Kamins je bil nad Madonninim demo posnetkom navdušen, zato jo je predstavil ustanovitelju založbe Sire Records (spadala je pod okrilje Warner Brosa) Seymourju Steinu. Leta 1982 je podpisala pogodbo in izdala svoj prvi album Madonna.
S svojim videzom je bila v središču pozornosti, kjer koli se je pojavila: čipkasti topi, krilo čez kapri hlače, nakit, brez katoliškega križa ni šlo, vpadljiva blond frizura in rdeča šminka so bili njen zaščitni znak, ki pa ga je zelo hitro posnemalo veliko število najstnic in mladih žensk. Sledil je album Like a Virgin, s katerim se je prvič povzpela na prvo mesto ameriških lestvic. Z njim je tam ostala 6 tednov, po svetu pa so prodali skupaj 12 milijonov izvodov plošče, od tega 8 v ZDA. Album Like a Virgin so v Rock and Roll Hall of Fame in National Association of Recording Merchandisers označili kot enega od 200 najboljših v zgodovini.
Leta 1985 je vstopila tudi v svet filma, najprej z majhno vlogo v filmu Vision Quest, sledila je vloga v filmu Desperately Seeking Susan, za oba je napisala dve pesmi, ki sta se povzpeli na prvo mesto lestvic v ZDA (Crazy for You) in Veliki Britaniji (Into the Groove). Istega leta je odšla na svojo prvo svetovno turnejo, skupaj z Beastie Boysi. Julija tistega leta sta reviji Penthouse in Playboy objavili črnobele fotografije gole Madonne, posnete v 70. letih, katerih objavo je skušala preprečiti, a neuspešno. Ko je nastopila na dobrodelnem koncertu Live Aid, si ni želela sleči jakne, “ker bi lahko to uporabili zoper mene čez deset let”. S tem se je odzvala na objavo omenjenih fotografij.
Leta 1986 je izdala tretji album True Blue, za katerega so v reviji Rolling Stone zapisali, da “se sliši, kot da prihaja iz srca”. Nič čudnega, na albumu je bila tudi balada Live to Tell, ki jo je napisala za film At Close Range, v katerem je igral njen tedanji mož Sean Penn. Na albumu so bile kar štiri skladbe, ki so se pozvpele med pet najboljših singlov na Billboardovi lestvici: Live to Tell, Papa Don’t Preach, Open Your Heart in True Blue. Isto leto je zaigrala v filmu Shanghai Surprise in debitirala v gledališču, kjer je zaigrala z možem v igri Goose and Tom-Tom. Foto: EPA
Leta 1987 je zaigrala v filmu Who’s That Girl, za katerega je napisala tudi štiri skladbe, isto leto je odšla tudi na istoimensko turnejo, na kateri je prišla prvič navzkriž s papežem Janezom Pavlom II. Ta je Italijane pozval, naj se ne udeležijo njenih koncertov. Zanimivo pa je, da so istega leta v mestu Pacentro, od koder je bil doma Madonnin oče, postavili 4-metrski kip Madonne kot poklon njenim prednikom.
Leta 1989 je podpisala pogodbo z izdelovalcem pijač Pepsijem: svojo pesem Like a Prayer je uporabila v oglasu za pijačo, naredila pa je tudi videospot, ki je dvignil nemalo prahu: goreči križi in številni drugi katoliški simboli so izzvali jezo Vatikana, ki je spot ostro obsodil, Pepsi pa se je zaradi skoraj identične reklame in videa znašel v zagati, zato je oglas umaknil, pogodbo z Madonno pa prekinil.
Četrti album Like a Prayer se je takoj pozvpel na prvo mesto albumov v ZDA, prodali so 7 milijonov primerkov, tri skladbe so se povzpele med top 5 singlov: Like a Prayer, Express Yourself in Cherish. Videospot je šokiral svet, predvsem pa Vatikan. Vzrok: v njem je Madonna poljubila temnopoltega Jezusa. Foto: Sira
Leta 1990 je za pesem Sooner or Later, ki jo je napisala za filmsko priredbo stripov Dick Tracy, v kateri je tudi zaigrala, prejela oskarja. Istega leta se je znova odpravila na svetovno turnejo z naslovom Blond Ambition World Tour, na kateri ni manjkalo verskih in seksualnih tem, med drugim sta jo med izvedbo pesmi Like a Virgin otipavala dva plesalca, potem pa je še sama simulirala masturbacijo. Mediji so bili polni fotografij šokantnega nastopa, papež pa je znova pozval Italijane, naj bojkotirajo njene koncerte zaradi erotike. Sama je v bran dejala: “Sem italijanska Američanka in sem ponosna na to.” Istega leta je izdala tudi prvi album največjih hitov The Immcaulate Collection, ki jim je dodala dve novi pesmi: Justify My Love in Rescue Me, v videospotu za prvo pa ni manjkalo prizorov samomazohizma, istospolnega poljubljanja in golote, zaradi česar ga na MTV-ju niso želeli predvajati.
Leta 1992 je Madonna ustanovila svojo družbo Maverick, ki sta jo med drugim sestavljali glasbena založba in filmska producentska družba, spadala pa je pod okrilje Time Warnerja: Madonna je z njim sklenila pogodbo, vredno 60 milijonov dolarjev. Sledila je izdaja knjige Seks, polne kontroverznih in zelo nazornih fotografij, ki so jo prodali v nakladi 500.000 izvodov. V tistem obdobju sta spolnost in erotika polno zaposlovali pevko, saj je izdala tudi album z imenom Erotica, na katerem so bile tri pesmi s spolno vsebino. Album ni naletel na navdušenje pri poslušalcih in spada med njene manj uspešne albume.
Leta 1996 je posnela svoj najbolj uspešen film oz. muzikal Evita, za katerega je napisala tudi več pesmi. Za singl You Must Love Me je prejela oskarja in nagrado Golden Globe, za svojo vlogo pa je bila tudi sama nagrajena z nagrado Golden Globe. Sledila je vrnitev na glasbene vrhove: leta 1998 je prejela tri grammyje za album Ray of Light, eni izmed pesmi, Frozen, pa so očitali, da je plagiat pesmi belgijskega avtorja Salvatorja Acquavive Ma Vie Fout L’camp, zaradi česar je bil album v Belgiji prepovedan. Foto: foxnews.com
Leta 2000 je izdala svoj osmi album Music, leto pozneje pa se je po osmih letih premora odpravila na svetovno turnejo, ki je bila ena najbolj uspešnih tistega leta: 47 razprodanih koncertov, prihodek: 75 milijonov dolarjev. Foto: EPA
Dve leti pozneje so kritiki raztrgali film Swept Away, v katerem je zaigrala pod režisersko taktirko moža Guya Ritchieja, leta 2003 pa album American Life, ki je njen do zdaj najslabše prodajan album sploh. Je pa tisto leto dvignil veliko prahu njen nastop na podelitvi MTV-jevih nagrad, ko se je poljubila z Britney Spears in Christino Aguilero.
Leta 2004 je odšla na svetovno turnejo, ki se je izkazala za velik uspeh: prinesla je 125 milijonov dolarjev zaslužka. Naslednje leto je izdala deseti album Confessions on a Dance Floor, ki so ga prodali v več kot 8 milijonih izvodov, naletel pa je tudi na dobre ocene kritikov.
Da je Madonna vsestranska podjetnica, ki vse, česar se dotakne, spremeni v donosen posel, kaže tudi njen izlet v modne vode: oblikovala je linijo oblačil za švedsko verigo H&M. Maja 2006 je sledila nova svetovna turneja. Njene nastope si je ogledalo kar 1,2 milijona ljudi, turneja pa je prinesla kar 260,1 milijon dolarjev. Znova je prišla v nasprotje z verskimi voditelji: uporabo verskih simbolov sta ostro obsodili ruska ortodoksna cerkev in zveza ruskih judovskih skupnosti, ki sta pozvali k bojkotu njenih nastopov, tožilci v Düsseldorfu so grozili s tožbo, Vatikan pa je trdil, da se posmehuje križanju. Lani je naznanila odhod od založbe Warner Bros in sklenila kar 120 milijonov vredno 10-letno pogodbo z založbo Live Nation. Foto: EPA
Letos je prvič sedla tudi na režiserski stolček: film Filth and Wisdom je doživel mešane odzive, pred kratkim je predstavila dokumentarni film o Malaviju I Am Because We Are, zdaj pa se odpravlja na novo svetovno turnejo ob izdaji svojega 11. albuma Hard Candy, ki bo gotovo paša za oči in ušesa. Foto: EPA
Kot že rečeno, je konec 70. let hodila z Danom Gilroyem, pozneje pa s Stephenom Brayem, umetnikom Jeanom-Michelom Basquiatom, DJ-em Markom Kaminsom in glasbenikom Jelleybeanom Benitezom. Po poroki in ločitvi od Seana Penna, sama je dejala, da je bil v času njunega zakona popolnoma obsedena s kariero, se je zatekla v objem hollywoodskega šarmerja Warrena Beatttyja, s katerim sta sodelovala pri filmu Dick Tracy. A tudi z njim ni ostala dolgo, sledila je vrsta ljubimcev, od Tonyja Warda, biseksualnega modela in pornozvezdnika, do raperja Vanille Icea. Septembra 1994 je v Centralnem parku v New Yorku srečala fitnes trenerja Carlosa Leona, s katerim sta postala ljubimca, dve leti pozneje pa je rodila njegovega otroka, hčerko Lourdes, zveza s Carlosom pa je propadla.
Sledile so krajše romance, leta 1999 pa je prek prijateljev Stinga in njegove žene Trudie Styler v njeno življenje stopil britanski režiser Guy Ritchie. Avgusta leta 2000 je rodila njegovega sina, decembra istega leta pa sta si obljubila večno zvestobo na Škotskem. Kljub številnim natolcevanjem, da njun zakon visi na nitki, glavni razlog naj bi bila njena afera z igralcem bejzbola Alexom Rodriguezom, sta še vedno poročena in, kot vse kaže, bo tako tudi ostalo. Njuna družina se je povečala še za enega otroka: odločila sta se za posvojitev malavijskega fantka Davida Bande Mwaleja, kar jima je, po številnih pravnih zapletih, maja tudi dokončno uspelo. Foto: EPA
Madonna je tudi zelo zagreta privrženka kabale, leta 2004 je za judovsko novo leto odšla v Izrael.