Isabella je bil eden najuspešnejših borgwardovih modelov. Foto: Borgward
Isabella je bil eden najuspešnejših borgwardovih modelov. Foto: Borgward

Na avtomobilskem salonu v Ženevi se obeta zanimiva premiera. Na ceste naj bi se vrnila nemška avtomobilska znamka Borgward, pri tem pa ji bo pomagalo kitajsko podjetje, specializirano za tovorni program.
Christian Borgward, vnuk ustanovitelja podjetja Carla F. W. Borgwarda, bo načrte za vrnitev na svetovni avtomobilski trg razkril 3. marca, ko se za novinarje odpira avtomobilski salon v Ženevi. "Oživitev znamke Borgward zame pomeni uresničitev otroških sanj. Te bodo zdaj končno postale resničnost," je v izjavi zapisal Borgward.
Po pisanju nemške avtomobilistične revije Autobild načrte podpira kitajski proizvajalec tovornjakov Beiqi Foton, ki deluje v partnerski navezi z Daimlerjem. Borgwardov predstavnik za stike z javnostjo tega ni želel komentirati.
Izdelali več kot milijon avtomobilov
Zgodovina znamke sega skoraj stoletje v preteklost. Med letoma 1919 in 1961 so pri Borgwardu v tovarni v Bremnu v Nemčiji izdelali več kot milijon vozil. Med najbolj znanimi modeli sta limuzina borgward hansa 1500 in kupe isabella TS coupe. Podjetje je pred zaprtjem tovarne svoje avtomobile zaradi finančnih težav etiketiralo s tremi različnimi znamkami, imenovali so se tudi Goliath in Lloyd.
Christian Borgward se je skupaj s svojim poslovnim partnerjem Karlheinzom Knoessjem trudil znamko oživiti zadnjih deset let. Autobild piše, da namerava podjetje predstaviti pet novih modelov, vključno z malim mestnim avtomobilom, ter kompaktnimi modeli in avtomobili srednjega razreda. Prvo vozilo naj bi bilo na prodaj že prihodnje leto.
Z oživljanjem legendarnih avtomobilskih znamk imajo avtomobilske znamke različne izkušnje. BMW je bil leta 2001 uspešen z Minijem, Daimlerju enako ni uspelo z Maybachom, a poskuša na novo, z novim konceptom.