Raay je kot sodnik v oddaji Misija Evrovizija spremljal letošnjo evrovizijsko dogajanje že od samega začetka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Raay je kot sodnik v oddaji Misija Evrovizija spremljal letošnjo evrovizijsko dogajanje že od samega začetka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slavko Ivančič
Najstarejšega člana komisije je zanimala predvsem vokalna izvedba na evrovizijskem odru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Omar Naber
Omarja je pri ocenjevanju zanimal predvsem nastop. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lea Sirk
Najmlajšo članico komisije je zanimal predvsem prvi vtis. Foto: MMC RTV SLO
Kaly Kolonič, Maja Keuc, Urša Vlašič
Urša Vlašič je stara znanka evrovizijskega dogajanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

S tem je prispevala 50 odstotkov slovenskih glasov na letošnji Evroviziji.

Najstarejši član slovenske komisije letos je bil stari znanec slovenskih festivalov - večkratni zmagovalec festivala Melodije morja in sonca - Slavko Ivančič. "Jaz sem v bistvu klasik. Zame je najpomembnejše petje, če je še kakšna koreografija zraven, pa tudi v redu."

O glasovih je odločal tudi Omar Naber. "Mene predvsem najbolj zanima karizma. Navsezadnje vse države pošljejo na Evrovizijo svojo najboljše komade. To je stvar, na katero sem manj pozoren. Mene predvsem zanimata prezentacija komada in izvajalec. Suverenost, nastop ... Ampak ne govorim, da mora biti vse razdelano." Omar je bil slovenski predstavnik na Evroviziji leta 2005 in večkratni udeleženec Eme - nacionalnega izbora za pesem Evrovizije -, med drugim pa je bil drugouvrščeni izvajalec Eme leta 2008.

Moški del komisije je sestavljal še Raay, ki je letošnji evrovizijski cikel spremljal kot sodnik v Misiji Evrovizija - oddaji, ki je Sloveniji predstavila Evo Boto in še množico drugih perspektivnih mladih izvajalcev. "Skladba ti mora biti dobra. Mora 'delati' ne glede na to, za kakšen stil gre - ali gre za rusko poskočnico ali za 'ful' hudo balado ali za trendovski italijanski komad. Skratka ne glede na to, v kakšnem stilu je, ga moraš izključiti. Prav tako svoj osebni okus. Moraš biti tako profesionalen in izključiti svoj okus - ker v veliki večini ljudje niso. In enostavno slišati, kaj v nekem stilu funkcionira. Velika konkurenca je bila v danceu, nekaj je bilo balad, nekaj posebnih komadov in nekaj groze," je za MMC pojasnil Raay.

Najmlajšo članico komisije Leo Sirk smo lahko spoznali skozi glasbeno tekmovanje Bitka talentov, ki je potekala v okviru oddaje Spet doma. V finalu leta 2006 se je "bojevala" z Evo Černe, ki je zmagala. Sirkova se je v tem času preizkusila kot izvajalka na tekmovanjih, kot sta Ema (v letih 2008 in 2009) in Slovenska popevka (lani). Dve leti je študirala v tujini, v Ženevi pa je končala diplomski študij na konservatoriju za glasbo, kjer je študirala flavto (smer instrumentalist - solist). "Letos je bilo dobro to, da komadov prej nisem poznala, tako da sem se res prepustila tistemu prvemu vtisu - na kar sem tudi najbolj ciljala. Sem želela, da me komad ali preseneti ali popolnoma odvrne in sem še kar zadela v polfinalu, kdo je šel naprej in kdo ne," je priznala Lea.

Strokovno peterico pa je zaokroževala najuspešnejša slovenska avtorica na Emi in Evroviziji do zdaj - Urša Vlašič. "Najbolj sem bila pozorna na vokal, na samo skladbo in, jasno, na izvedbo, nastop. To so neke stalnice, ki so vedno. V bistvu pa največ na energijo, ki jo oddaja pevec," je za MMC razložila Urša.

Strokovna komisija glasove že sporočila
Nacionalne strokovne komisije so za finale svoje glasove oddale že v petek zvečer po ogledu in poslušanju generalke. Njihove točke so se združile z rezultati telefonskega glasovanja posamezne države. Glasovanje je v vsaki državi potekalo po predstavitvi vseh 26 pesmi, in sicer 15 minut. Iz posamezne linije pa je lahko glasovalec klical največ 20-krat. Slovenska komisija je glasovala tudi v četrtek, na podlagi vtisov, ki jih je zbrala po ogledu druge generalke v sredo. V prvem polfinalu pa ni glasovala, saj Slovenija v njem ni bila udeležena.

Kot velevajo pravila Evropske radiodifuzne zveze (EBU), mora vsaka nacionalna strokovna komisija, ki prispeva 50 odstotkov glasov k točkam posamezne države, imeti pet članov. To so lahko izključno ljudje, ki se ukvarjajo z glasbo v najširšem pomenu - v to kategorijo so tako lahko vključeni založniki, pevci, producenti, pisci glasbe, dirigenti in tako naprej. Peterico izbere nacionalna RTV-hiša, torej v slovenskem primeru RTV Slovenija, potrditi pa jo morajo tudi pri EBU-ju.