Lagwagon so se vrnili na koncertna prizorišča po devetletnem premoru in dolgo pričakovanem albumu Hang. Foto: Arhiv organizatorja
Lagwagon so se vrnili na koncertna prizorišča po devetletnem premoru in dolgo pričakovanem albumu Hang. Foto: Arhiv organizatorja
Na novem albumu so se odmaknili od pričakovanih 'riffov', ki so zaznamovali njihovo ustvarjanje v devetdesetih ter v posluh ponudili svojo mračnejšo plat. Foto: Arhiv organizatorja
Hang pa ni samo zven zrelega glasbenega izražanja, temveč je posvečen tudi pokojnemu Capovemu prijatelju Tonyju Slyu (No Use For A Name), ki je zapustil svet, tik preden sta s Capom odigrala zadnjo akustično turnejo. Foto: Arhiv organizatorja
Skupina, ki je nekdaj odigrala 284 koncertov v enem letu, v svoj repertoar prinaša svežino. Foto: Arhiv organizatorja
Me First and the Gimme Gimmes
Capa smo lahko v obdobju čakanja na nov album spremljali v superskupini Me First and the Gimme Gimmes ter Bad Astronaut (vmes pa se je posvetil tudi samostojni karieri). "Kar koli počnem, s komer koli počnem, počnem v tistem trenutku stoodstotno," je dejal v pogovoru za MMC. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Me First and the Gimme Gimmes
Utrinek s koncerta Me First and the Gimme Gimmes leta 2012, ko je Cape zadnjič gostoval v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na koncertu v Kinu Šiška se jim bodo pridružili The Flatliners (na fotografiji) In Westeren Addiction. Foto: Arhiv organizatorja

Cape se je na novem albumu posvetil tematikam, kot so izguba, izdaja, staranje ... S tem so še enkrat utrdili svoj status v svetu panka, kjer že od začetka veljajo za skupino, ki v skladbah združuje dovolj elementov popa, da so zapomljive, kot tudi čustev, ki sproži množično vpitje na koncertih.

Zadnje desetletje so bili bolj ali manj tiho (z izjemo izdaje EP-ja I Think My Older Brother Used to Listen to Lagwagon leta 2008), toda pravega albuma niso izdali devet let. Z albumom Hang pa so se še enkrat oddaljili od sopotnikov v svetu panka, pa tudi od njih samih.

O albumu, ki ga bodo predstavili v živo 1. aprila v ljubljanskem Kinu Šiška, smo se pogovarjali s Capom.


Vaš zadnji album Hang vsebuje teme, ki so shematične, hkrati pa o njih podajate svoje komentarje. Na kaj ste se osredotočili, ko ste pisali skladbe? So te skladbe odsev, kako gledate na svet?
Da. Moj cilj je bil, da napišem besedila, ki odsevajo moje opazke o svetu, v katerem se bo morala moja hčerka postarati. Skrbi me zanjo. Empatija in odgovornost sta jedro oz. osrednji tematiki. Hkrati pa sta temelj za preživetje na tem planetu. Nas in vseh drugih živečih bitij.

Poglejte čebele. Zame so najboljši primer okoljskega holokavsta. So nedolžne žrtve človeškega ravnanja. Toliko smo zagledani vase in privilegirani, da komaj najdemo empatijo za druge vrste. V tem primeru so to čebele - ena izmed osnovnih vrst, da lahko preživimo.

Kaj "starega pankrokerja" spravi iz tira v tem novem svetu, v katerem se bo morala vaša hči postarati?
Charlie Harper iz zasedbe UK Subs je pravkar dopolnil 70 let, jaz pa šele 50 (smeh). Šalim se. Toliko je stvari, ki me sprovocirajo … Kje naj sploh začnem? Jezi me verska svoboda, politika ustrahovanja, ameriška vojaška ekonomija, zloraba otrok in živali … Lahko bi nadaljeval, ampak mislim, da je to dovolj.

Od kod izvira agresija, ki jo lahko slišimo v glasbi na novem albumu?
Verjetno se staram in je to album zagrenjenega starca (smeh). Če povem po resnici, združujejo besedila na albumu moje besnenje nad stvarmi, ki me že nekaj let jezijo in nad katerimi se pritožujem.

Na albumu zasledimo kar nekaj daljših pesmi in zahtevnejših aranžmajev. Je to razlog, zakaj je trajalo toliko časa, da ste izdali nov studijski album?
Ne. Res je, da sem album ustvarjal kar nekaj let, toda na srečo ne osem. Mislim, da so aranžmaji takšni, ker so se zdeli pravi za skupino v tistem trenutku. Želel sem narediti album, ki nas bo izzval k igranju.

Kakšen je pomen besede "hang" (viseti, op. a.), ki se pojavi v več skladbah?
Mislim, da je "hang" (viseti, op. a.) zelo močna beseda, ki vsebuje več pomenov. Na neki način z njo provociramo. Samo pomislite na obešenje - lahko posameznika, predmeta … Ne vem. Všeč mi je beseda in zvok.

V skladbi Western Settlements lahko zasledimo izraz "jaz sem ti". Kdo je "ti"?
To pesem sem napisal z vidika pripovedovalca. Pripovedovalec je žanjec, smrt ali v tem primeru dolg. Zamislil sem si ga kot gospoda Dolžnika, ki pripoveduje svojo zgodbo.

One More Song je poklon pokojnemu Tonyju Slyu, vašemu velikemu prijatelju. Jo je bilo težko napisati?
Da. Nisem imel v načrtu, da bi napisal pesem zanj ali njegovo družino. Besede in glasba se mi včasih ne zdijo dovolj, da bi povedal, kako se počutim. Toda ta pesem je prišla nekega dne iz mene in tega nisem mogel zanikati.

Vse vaše skladbe nastanejo najprej na akustični kitari. Kako potem to osnovno strukturo 'riffov' preobrazite v skladbe, kot so na albumu Hang?
Zanimivo vprašanje. Ja, večino časa ohranjam stvari enostavne na akustiki. S preprostimi akordi in melodijo preverjam integriteto skladb. Prav tako so v osnovi počasnejše. Toda ko pridejo do preostalih članov skupine, imam v mislih 'riffe', ki jih dodamo skupaj.

V mladosti ste zamenjali bobne za kitaro. Jih še kdaj igrate?
Da, toda redko. Želim si, da bi imel prostor, kjer bi jih lahko igral. Imam jih doma, rad jih igram. Toda preveč glasno za svoje sosede (smeh).

V In Drag začnete skladbo z besedami: "I'm not getting younger …" oz. ne postajam mlajši. Še nekaj let nazaj ste rekli, da bo morda Lagwagon zdržal skupaj le še pet let … Kako težko je ostati "večno mlad"?
(Smeh.) Ne vem. Mislim, da ostanete, če si izberete način življenja, kot je moj, mladi po srcu in tako obračunate z miti staranja. Ljudje naj delajo, kar imajo radi. Tako bo svet lepši.

Ste deloholik?
Da, vsekakor.

V enem izmed intervjujev ste dejali za skupino: 'Nikoli se ne razidemo, samo vzamemo si odmor in stvari se spremenijo.' Kolikokrat ste se zalotili ob misli, ali je vse skupaj vredno?
Velikokrat. Toda vedno sem ugotovil, kako jo imam rad. Skupina je moja družina. Ne morem živeti brez nje. Včasih morate - tako kot v razmerju - narediti korak nazaj. Odmor. Morate se spomniti lepih trenutkov. Pomembno je, da ne odreagirate burno. Vem, da sem srečnež.