Chrissie Hynde je v teh dneh izdala avtobiografijo z naslovom Reckless. Foto: Wikipedia
Chrissie Hynde je v teh dneh izdala avtobiografijo z naslovom Reckless. Foto: Wikipedia
Skupina The Pretenders na vrhuncu slave leta 1981. Foto: Wikipedia

63-letna ameriška rockerica je v intervjuju za Sunday Times dejala, da je velika verjetnost, da bodo pomanjkljivo oblečene ženske "privabile posiljevalca" in da je njihova "krivda", če so napadene.

Hyndova v svoji novi knjigi spominov, naslovljeni Reckless (Lahkomiselna), razkriva, kako jo je na začetku 70. let v Ohiu ugrabila in spolno napadla motoristična tolpa, a sklene, da je bila to povsem njena krivda, ker je bila pod vplivom mamil in izzivalno oblečena. Chrissie je bila v času dogodka stara 21 let, člani tolpe pa so ji ponudili prevoz na zabavo, a so jo namesto tega odpeljali v prazno hišo in jo večkrat posilili.

"Če hodim naokoli dostojno oblečena in se držim zase, pa me nekdo napade, potem bi lahko rekla, da je krivda na strani storilca. Ampak če sem oblečena v spodnjem perilu, se izpostavljam, sem provokativna in pijana, potem hitro privabim koga, ki ima že tako mračen um - dekleta, ne počnite tega."

Feministka ali prostitutka?
In še: "Če nočete privabiti posiljevalca, potem pač ne nosite visokih pet, s katerimi niti ne morete pobegniti od njega. Če nosite nekaj, ki kar kriči 'Pridi in me pof***', morate biti vsaj hitrih nog. Menim, da s tem ne govorim ničesar spornega, mar ne?"

Pevka tudi trdi, da so popzvezdnice, ki se označujejo za feministke, a izkoriščajo svojo seksapilnost za prodajo plošč, pravzaprav navadne "prostitutke". "Ženske, ki prodajajo svoj izdelek z izkoriščanjem seksa - to je prostitucija. In popzvezdnica, ki paradira naokoli kot pornozvezda, ob tem pa trdi, da je feministka, je prostitutka. Pa pri tem ne podajam sodb o prostitutkah, samo pač recimo bobu bob in iskreno povej, kdo v resnici si."

Na izjave Hyndove so se že odzvale številne organizacije in dejale, da prav taka stališča izpostavljajo, kako se žrtve spolnih napadov zmotno krivijo za svoje prestane bolečine. "Žrtev se nikdar ne sme kriviti za spolni napad, ključ je v pomenu - gre za napad. Je pa zelo pogosto pri žrtvah, da krivijo same sebe, ker v naši družbi vlada globoko zakoreninjena drža, da se okrivi žrtev," je dejala Sarah Green, direktorica organizacije End Violence Against Women.