Prve fotografije mladoporočencev - radostna Clooney in Amal na sončno nedeljo v Benetkah. Foto: Reuters
Prve fotografije mladoporočencev - radostna Clooney in Amal na sončno nedeljo v Benetkah. Foto: Reuters
Clooney tik pred poroko. Foto: EPA
Glavni vhod v hotel Aman so pred očmi paparacev zavarovali s posebnim zastorom. Foto: EPA
Clooney si je za ta konec tedna najel poseben čoln s primernim imenom Amore (Ljubezen). Foto: EPA
Najlepša kulisa za poroko? Foto: EPA
Na fotografije neveste v poročni obleki bo treba še počakati, za nedeljski brunch pa si je Amal nadela cvetlično kreacijo modne hiše Giambatista Valli. Foto: EPA
Obvezni bližnji posnetek poročnih prstanov. Foto: Reuters
Clooneyjeva veličastna beneška poroka

Preštevilni oboževalci, paparaci in radovedneži so celo soboto preždeli na bregovih Canala Grande, da bi uzrli Clooneyjevo poročno povorko. In imeli so kaj videti.

Nekateri tabloidi so pogled na falango vodnih taksijev, ki so brzeli s pražnje oblečenimi svati, primerjali kar z renesančnimi slikami Benetk, le da je imela sodobna različica še helikopterski nadzor dogajanja, mrkoglede varnostnike in armado fotografov, ki so besno škljocali celo pot od otoka Giudecca, kjer so bili svatje nastanjeni v luksuznem hotelu Cipriani, do (še bolj) elitnega hotela Aman nedaleč od Trga svetega Marka, kjer je potekala sama poročna slovesnost.

Clooney sicer velja za enega najprijaznejših igralcev v Hollywoodu, a je bil vedno zadržan, ko je tema nanesla na njegovo zasebno življenje. 53-letni zvezdnik, ki je bil pred zakonom z Amal poročen enkrat, davnega leta 1989 (z igralko Talio Balsam), je v zadnjih letih skakal s cveta na cvet in zamenjal nepregledno množico starlet, poklicnih rokobork, hostes, modelov in natakaric. 36-letna na Oxfordu šolana odvetnica, ki brani stranke tipa Julian Assange in Julija Timošenko, v svoje komisije pa jo vabijo Združeni narodi, se je za feministke zdela skorajda predobra izbira za nekoga, ki mu ženski možgani še do pred kratkim očitno niso bili prioriteta pri izbiri družice.

Zvezdniški blišč na kanalu
A Clooney je očitno že po pol leta zveze podlegel čarom temnolase lepotice libanonskega rodu, ki so jo pred časom proglasili za najlepšo londonsko pravnico, in kar naenkrat nima težav deliti "najčarobnejšega dneva" v življenju z mediji. Tako je vse podrobnosti o dekoraciji, lokaciji in spremljajočih zabavah sedma sila prejemala sproti, igralec pa je sinoči, oblečen v Armanijev smoking (ona naj bi nosila kreacijo Alexandra McQueena, podobno, kot jo je za poroko nosila Kate Middleton), veselo mahal množici iz svojega vodnega taksija, kot da bi bil sam ameriški predsednik na poti na ustoličenje.

Za njim se je vila in valovila Veliki kanal nepregledna kača uglednih in slavnih gostov, med njimi urednica Vogua Anna Wintour, ki naj bi si za dober milijon evrov zagotovila ekskluzivno pravico za objavo poročnih fotografij, pevec skupine U2 Bono, Matt Damon, Bill Murray, Ellen Barkin, John Krasinski z Emily Blunt in supermodel Cindy Crawford, katere mož Rande Gerber je bil Clooneyjeva priča.

Izbira hotela Aman za poročno lokacijo se je zdela popolna - hotel je v nasprotju z odročnim Ciprianijem v samem srcu starih Benetk, je edini beneški hotel s sedmimi zvezdicami, umeščen je v 450 let staro beneško palačo s Tiepolovimi freskami, odprt je komaj leto dni, dostop do njega pa je zgolj po vodi, tako da nevarnosti, da bi kak paparac vdrl čez zadnji vhod, ni bilo. Za zaščito glavnega vhoda pa so postavili zastor, izza katerega je pred poroko občasno pokukal Clooney, po poročanju Il Gazzetina pa je par v zadnjem hipu naročil še več starin, ki bi ozaljšale glavne prostore hotela.

Po petkovih zabavah še večja sobotna
Petkov večer je bil rezerviran za ločeni dekliščino in fantovščino (ta je bila popestrena tudi s stotimi steklenicami tekile Casamigos, ki jo izdelujeta Clooney in Gerber), sobota za pozni zajtrk pri Ciprianiju (ustanovitelj hotela je le izumitelj tako koktajla belini kot karpača), usodni da pa je par dahnil ob 20.45, kar je bilo morda edino presenečenje štiridnevnega slavja, saj naj bi bila mestna hiša rezervirana za poroko v ponedeljek opoldne - navsezadnje je beneški mestni svet celo izdal prepoved gibanja okoli palače za tisti termin.

Par je poročil Clooneyjev dober prijatelj, nekdanji rimski župan Walter Veltroni, Lana Del Rey (njena udeležba sicer ni uradno potrjena) naj bi jima ob spremljavi orkestra zapela klasiko Nata Kinga Cola When I Fall in Love, svatom pa so nato na vrtu postregli s šampanjcem in kanapeji, preden so se preselili v notranjost na poročno večerjo, ki jo je pripravil italijanski chef Riccardo De Pra. Ta je v petih hodih med drugim postregel limonovo rižoto z jastogom, pečeno polento z divjimi gobicami in pršut s figami. Na zabavi, ki je trajala do zgodnjih jutranjih ur, so gostje plesali na uspešnice Amy Winehouse, Blondie, Jackson 5 in Daft Punk.

Za cvetlične aranžmaje je poskrbela cvetličarna Munaretto, ki je v dneh pred poroko delala pozno v noč in krasila palačo, vezala šopke in namizne aranžmaje. Barvna paleta je bila bela z zelenimi toni, večina uporabljenega cvetja pa vrtnice in potonike.

Gostje morali oddati mobilne telefone
A kljub Clooneyjevi prostodušnosti pri izdajanju podrobnosti slavja igralec vseeno ni nič prepustil naključju, kar se tiče dokumentacije same svečanosti. Tako je moralo osebje v Amanu podpisati posebno pogodbo o neizdajanju podatkov, svatom je bilo naročeno, da svoje mobilne naprave pustijo v hotelskih sobah, naprave, s katerimi je vsak gost lahko fotografiral dogajanje, pa je skupaj s posebno kodo, da imajo do gradiva dostop samo Clooneyjevi predstavniki, priskrbelo hotelsko osebje.

Nedelja je bila čas za celjenje glavobolov in pozni 'brunch' (zajtrk/kosilo) v Ciprianiju, novoporočencema pa bodo, preden poletijo vsak na svoj konec, še zadnjič nazdravili na večerji v preurejeni, 200 let stari kašči hotela Cipriani, ki so jo posebej za to okrasili s kristalnimi lestenci in cvetjem.

"Oba sva tako vesela, da ste tu. Za vami je dolga pot, za to se vam bova oddolžila. Hvala, ker ste prišli. Obema to veliko pomeni," je zapisano v pismu mladoporočencev, ki ga je skupaj z darilno vrečko, napotki za konec tedna ter fotografijo ženina in neveste prejel vsak povabljenec. Gostje so se lahko odločili, ali bodo jedli v Ciprianiju ali v mestu (Clooneyjeva najljubša restavracija, kjer je gostil tudi fantovščino, je Da Ivo med San Marcom in Rialtom), ob bazenu so imeli na voljo pijačo in klavirsko glasbeno spremljavo, v sobah pa vsak svoj iPod s posebnim glasbenim izborom neveste in ženina.

Poroka, nedvomno vredna beneškega doža. In če so morda nekateri Benečani ves pomp pospremili z manjšim navdušenjem kot turisti in paparaci, pa so spet drugi zadovoljni, da so Benetke po poletnem korupcijskem škandalu, ki je odnesel župana Giorgia Orsonija, deležne bolj pozitivne medijske pozornosti.

"Imenujmo ga za ambasadorja ... Pravzaprav, da ne prekinemo teme - imenujmo ga za viteza La Serenissime [star vzdevek Benetk, op. a.]," je zapisala novinarka Sara d'Ascenzo v lokalnem časopisu Corriere del Veneto. "George Clooney je namreč spet uperil oči vsega sveta v Benetke za elitni dogodek, o katerem poročajo časopisi od severa do juga in ki kaže mesto v precej drugačni luči, kot jo je s podkupninsko afero pri gradnji sistema jezov."

Clooneyjeva veličastna beneška poroka