Za glasbenikom je bilo težko obdobje, se je razpisal Daily Mail. Pred kratkim se je razšel s svojim dekletom. Foto: Uradna spletna stran Guru Josha
Za glasbenikom je bilo težko obdobje, se je razpisal Daily Mail. Pred kratkim se je razšel s svojim dekletom. Foto: Uradna spletna stran Guru Josha
false
V zadnjem obdobju se je Guru Josh posvetil grafični umetnosti. Foto: Uradna spletna stran Guru Josha

Glasbenik je umrl na Ibizi v ponedeljek, toda vzrok smrti še ni znan. Guru Josh, katerega pravo ime je bilo Paul Walden, se je rodil v Jerseyju. Študiral je zobozdravstvo, toda v poznih 80. letih prejšnjega stoletja se je preselil na Otok. Tam je začel delati kot "booking" agent, hkrati pa je s svojo skupino Joshua Cries Wolf preigraval po britanskih lokalih.

Septembra je v pogovoru za Guardian dejal, da mu je na enem izmed koncertov neki obiskovalec dal tabletko ekstazija in takrat se je spremenil njegov pogled na življenje. Zato je začel raziskovati rejversko kulturo in se prerodil v Guru Josha in skupaj s saksofonistom Mad Mickom ustvarjal house glasbo.

Rezultat njunega sodelovanja je bila uspešnica Infinity, kjer je izstopal Mickov zvok saksofona. Walden je skladbo izdal v 500 izvodih in jih poslal vsem najpomembnejšim didžejem. Večini skladba ni bila všeč, razen didžeju Micku Pickeringu, ki je vrtel glasbo v enem izmed najvplivnejših nočnih klubov v Britaniji.

Pickering je iz skladbe naredil himno manchestrske klubske scene. Od tam se je prebila na britanske poplestvice in dosegla peto mesto februarja 1990. Postala je uspešnica tudi po Evropi, kjer jo je Walden promoviral na rejvih in na televiziji.

V nadaljevanju kariere je posnel singel Whose Law (Is It Anyway)?, ki je bil manj uspešen od predhodnika. Dosegel je 26. mesto na lestvicah. K padcu priljubljenosti naj bi po pričanju nekaterih prispeval prispevek Record Mirrorja, kjer so spraševali popzvezdnike, kaj si mislijo o novih davčnih zakonih, ki so zanetili nemire na trgu Trafalgar Square. Večina jih je bila proti, le Walden se je takrat opredelil za zagovornika reforme.

Po izdaji edinega albuma pod imenom Guru Josh - prav tako se je imenoval Infinity - se je Walden preselil na Ibizo. Tam je začel delovati kot grafik in promotor rejvov. Podpisal se je pod še en uspešen projekt, kot Dr Devious, kjer je združil glasbo in 3D-frakcijsko grafiko. Leta 2008 je skladba Infinity doživela osvežitev, saj je dobila remiks, ki je znova postal uspešnica.

"Toda kaj hočem početi do konca življenja? Naj izdajam odpadke? Glasba je bila dobra do mene, toda zame je zdaj večji užitek, da postavljam na noge svoj posel," je dejal v intervjuju za Guardian. "Sem bolj nori izumitelj kot glasbenik," je še dodal.