Foto:
Foto:
Evropska komisarka za energijo in transport Loyola de Palacio.

Cena ameriške surove nafte se je na newyorški borzi povzpela za 1,5 dolarja, na 44,33 dolarja za sod. Na londonski borzi pa se je cena severnomorske nafte brent zvišala za 1,15 dolarja, na 41,15 dolarja za sod.

Na ponovno zvišanje cen nafte je vplivala zlasti novica, da je rusko pravosodno ministrstvo preklicalo odločitev sodnih oblasti, po kateri bi lahko naftni koncern Jukos sredstva na svojih zamrznjenih računih uporabil za poplačilo obveznosti iz tekočega poslovanja.

Potrebna usklajena politika
Evropska komisarka za energijo in transport Loyola de Palacio je v sporočilu za javnost napisala, da nestabilne cene nafte kličejo k razvoju proaktivne in usklajene evropske politike na področju zagotavljanja zadostnih zalog energije.

Evropska komisija bo po napovedih komisarke razvila sistem opazovanja energetskega trga in cen na njem. S tem želi zagotoviti večjo transparentnost in predvidljivost pri zagotavljanju zalog energije v EU-ju in hitreje zaznavati grožnje za destabilizacijo, do katere lahko pride pri dobavi.

Komisarka Loyola de Palacio je opozorila, da so zaloge energije v EU-ju kritično nizke, in pozvala k okrepitvi sistema zagotovljenih zalog ter ukrepov v primeru krize, kar je Evropska komisija predlagala že leta 2002.