Pospravljate za svojimi štirinožci? Foto: AP
Pospravljate za svojimi štirinožci? Foto: AP
Sprehod s psi
Ni lepšega kot peljati svojega psa na sprehod, a le, če za njim ne pustite nobenih sledi. Foto: Reuters

Praktično vsa španska mesta imajo v svojih predpisih zapisano, da morajo lastniki poskrbeti, da njihovi "najboljši prijatelji" ne opravljajo velike potrebe na pločnikih in urejenih zelenicah, a kljub temu to ostaja težava, saj mestne oblasti lahko napišejo kazen le tistemu, ki ga na lastne oči vidijo, da ni pospravil iztrebka svojega psa.

Povezava z univerzo
"Če ni policist čisto naključno na 'mestu zločina', je nemogoče vedeti, kateri lastniki vztrajno kršijo zakone in ne pospravljajo za svojimi štirinožci,"
je dejala županja Tarragone, katalonskega obalnega mesta, Ivana Martinez, ki je zato dejala, da so se temu odločili narediti konec. Mesto se bo namreč povezalo z bližnjo univerzo in iz registra prijavljenih psov oblikovalo bazo njihovih DNK-zapisov. To jim bo omogočilo, da bodo prepoznali psa, ki se je ponečedil na neprimernem mestu, ime njegovega lastnika pa bo s tem le še en klik stran. Kdaj bo projekt zaživel v praksi, še ni znano.

V Španiji so psi kot domači ljubljenčki zelo priljubljeni, saj si vsako četrto gospodinjstvo prosti čas krajša s skrbjo za psa, kar pa pomeni, da je pasjih iztrebkov povsod veliko. Različna mesta so tako ubrala različno taktiko. V Colmenar Vieju, mestu v bližini Madrida, so lani celo zaposlili "pasjega detektiva", ki je "vohljal" za lastniki in njihovimi kosmatinci, da bi jih ujel v "neprimernem položaju na nepravem mestu".

"Čaka vas paket"
Drugo mesto, Brunete, pa se je odločilo za še bolj ustvarjalen pristop. Najeli so namreč oglaševalsko agencijo, ki se je domislila precej edinstvenega načina, kako ljudi navaditi na to, da pospravljajo iztrebke za svojimi psi. Prostovoljci so iskali kršilce, nato pa v "nedolžnem klepetu" od lastnikov izvedeli, kdo so in kje živijo. Mestne oblasti so nato pred njihova vrata dostavile iztrebek njihovega psa, lično zavit v darilo.

V letu 2013 so dostavili 150 takšnih "paketkov", ideja, kakor koli se že zdi gnusna, pa je očitno padla na plodna tla, saj so sporočili, da so po enem letu "posebnih pošiljk" poti in parki v mestu postali za 70 odstotkov čistejši.