Brez selfija seveda ne gre. Foto: Reuters
Brez selfija seveda ne gre. Foto: Reuters
Večino dreves bo treba počasi odstraniti. Foto: Reuters

Japonci na začetku pomladi oživijo in pokukajo na dan iz svojih pisarn in domov, saj po vsej državi potekajo velike zabave na prostem, ki se dogajajo pod cvetočimi češnjevimi drevesi. Cvetenje češenj namreč v državi vzhajajočega sonca velja za velik praznik, saj na ulice postavijo prenosne karaoke in sode piva ter se veselo fotografirajo pod čudovitimi belimi krošnjami.

A strokovnjaki opozarjajo, da se češnjam na Japonskem precej slabo piše, predvsem zaradi onesnaženja in vse višje temperature. Tukaj pa je še en dejavnik - veliko teh dreves so ne le v Tokiu, ampak tudi v drugih mestih, posadili pred nekaj desetletji, po koncu druge svetovne vojne. Glede na to, da češnja v povprečju živi okoli 60 let, pa se mnoga drevesa zdaj bližajo koncu svojega življenjskega cikla, saj bodo počasi zbolela ali pa postala prevelika glede na korenine.

V Tokiu raste 44.000 češenj, a mnoga med njimi bo zaradi starosti treba posekati, s tem pa se bo iz mest umaknila tudi nežno rožnata in bela barva, s katero razveseljujejo drevesa v času cvetenja. V Tokiu deluje celo japonsko združenje za zdravje dreves, njegov predstavnik je v pogovoru za Telegraph dejal: "Češnje običajno živijo do 60 let, tiste v Tokiu pa so postale prevelike, veje jim odpadajo in imajo zajedalce. Moramo jih zamenjati, a pri tem smo naleteli na odpor domačinov. Japonci se namreč čutijo tesno povezane s češnjevimi drevesi, tudi če niso več zdrava."

Tako je mestna oblast že večkrat poskušala stara drevesa izruvati in zasaditi nova ter prirezati veje največjih dreves, a pri tem so naleteli na ogorčenje. Januarja je skupina protestnikov tako z lastnimi telesi ustavila delavce, ki so že imeli motorne žage v roki.