Seznam najpogostejših imen med prebivalci, rojenimi do začetka petdesetih let, je bil več desetletij podoben. Najpogostejša imena so bila Franc, Jožef, Anton ter Marija, Ana in Jožefa. Foto: BoBo
Seznam najpogostejših imen med prebivalci, rojenimi do začetka petdesetih let, je bil več desetletij podoben. Najpogostejša imena so bila Franc, Jožef, Anton ter Marija, Ana in Jožefa. Foto: BoBo
Najpogostejša osebna imena prebivalcev na 1. januar 2014. Foto: Surs

Statistični podatki kažejo, da so najpogostejša imena med prebivalkami Slovenije Marija, Ana, Maja, med prebivalci pa Franc, Janez in Anton.

Na seznamu najpogostejših desetih imen so v zadnjem letu spremembe le med ženskimi imeni. Na lestvico se je uvrstilo ime Andreja in z nje spodrinilo ime Frančiška. Med priimki so tako kot zadnja leta še vedno najpogostejši Novak, Horvat in Kovačič. V Sloveniji je 1. januarja živelo 379 žensk z osebnim imenom Marija Novak in 213 moških z imenom Jožef Horvat.

Smernice se spreminjajo
Seznam najpogostejših imen med prebivalci, rojenimi do začetka petdesetih let, je bil več desetletij podoben. Najpogostejša imena so bila Franc, Jožef, Anton ter Marija, Ana in Jožefa. V petdesetih letih sta med imeni za deklice poleg imena Marija postali popularni tudi imeni Majda in Irena.

V šestdesetih letih je bilo ime Marija zadnjič najpogostejše ime, ki so ga dobile novorojene deklice, ime Ana pa je izginilo z lestvice desetih najmodnejših. Za takrat rojene fantke sta bili najpogostejši imeni Janez in Jože.

Na začetku sedemdesetih let je pri poimenovanju otrok sledil odklon od tradicije. S seznama najbolj priljubljenih imen so izginila imena Marija, Ana, Franc, Jože. Namesto teh so se kot najbolj priljubljena pojavila imena Nataša, Mateja, Boštjan, Andrej. V osemdesetih so se predvsem med dekliškimi imeni začela v večji meri pojavljati krajša imena, na primer Maja, Nina, medtem ko sta bili za fantke modni imeni Matej in Marko.

V devetdesetih letih se je trend kratkih imen prenesel z ženskih tudi na moška imena. Najpogostejša imena tistega obdobja so bila Luka, Rok, Anja in Nina. Na lestvico imen se je med prvih pet znova uvrstilo ime Ana. Po letu 2000 je najpogostejše fantovsko ime Luka, dekliško pa Eva. Za to obdobje so zelo značilna zelo kratka imena, kot so Jan, Nejc, Žan, Nika, Sara, Ana.

Največ jih praznuje na 1. januar
Največ prebivalcev Slovenije ima rojstni dan 1. januarja, in sicer 7.686, najmanj pa 31. decembra, 4.667. Starši so namreč v preteklosti za veliko otrok, ki so bili rojeni doma v zadnjih dneh leta, ob prijavi na matičnem uradu navedli kot datum rojstva 1. januar, še kažejo podatki Sursa.