Kateri prizor s tega kavča vam je najbolj ostal v spominu? Foto: Reuters
Kateri prizor s tega kavča vam je najbolj ostal v spominu? Foto: Reuters
Prijatelji
Nepozabnih šest.

Lokal Eight O'Clock Coffee v soseski SoHo se je spremenil v Central Perk, v njem pa bodo za vse ljubitelje šesterice prijateljev, ki so jo sestavljali Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Chandler in Joey, en mesec stregli brezplačno kavo. Natakar pa ne bo kdor koli, ampak bo vse obiskovalce za točilnim pultom pričakal kar prepoznavni lastnik Central Perka Gunther, ki ga je igral James Michael Tyler. Tyler si je za to priložnost lase znova posvetlil.

V lokalu niso ničesar prepustili naključju, saj so ga opremili s pravimi scenografskimi kosi, tistimi, ki smo jih lahko na televizijskih zaslonih spremljali vrsto let. Med njimi izstopa oranžen kavč, na katerem so prijatelji vsak del pili kavo, se smejali, kregali in včasih tudi jokali. Zanimanje med Newyorčani je ogromno, saj so najzvestejši oboževalci te humoristične serije že zgodaj zjutraj čakali pred vrati na priložnost, da bi posedali na kavču, na katerem sta Chandler in Joey osvajala dekleta, Phoebe pa "zabavala" goste s povsem nespevnimi pesmimi.

Skok v "tista" leta
Na ogled so tudi nekatere obleke, ki so jih v posameznih sezonah nosili Jennifer Aniston, Courteney Cox, David Schwimmer, Matthew Perry, Matt LeBlanc in Lisa Kudrow, poleg tega pa tudi povabilo na poroko Monike in Chandlerja, Phoebina kitara in vizitka Draka Ramoneyja, ki ga je Joey igral v žajfnici. Nekakšen muzej Prijateljev, torej.

S televizijskim studiem Warner Bros sta se za izposojo mnogo originalnih stvari iz serije dogovorili lastnici lokala Eight O'Clock Coffee Daniella in Janette Laviano, ki sta dejali, da sta si od 22. septembra 1994 ogledali čisto vse dele in sezone Prijateljev. Precej ironično je, da serije sploh niso snemali v New Yorku, pač pa v filmski meki Los Angelesu, kjer še danes živi šesterica igralcev.

Na žalost nihče izmed njih prihodnji mesec ne bo prišel v New York na kavo in klepet z oboževalci, čeprav se morajo prav Prijateljem zahvaliti, da so zasloveli po svetu. V zadnjih sezonah je namreč vsak izmed njih le za en posneti del v žep pospravil kar milijon dolarjev.

Central Perk tudi v Pekingu
Odprtje začasnega Central Perka je le eden izmed dogodkov, s katerimi bodo počastili 20. obletnico prvega predvajanja Prijateljev. A ne le v ZDA, seveda so se nečesa podobnega spomnili tudi v Pekingu, kjer pa se morajo obiskovalci zadovoljiti z repliko Central Perka, ne z originalno scenografijo.

Reportažo iz začasnega Central Perka v New Yorku si oglejte v spodnjem posnetku.