Znate več kot en verz svoje himne? Če ne, izberite novo, svetujejo Švicarji. Foto: EPA
Znate več kot en verz svoje himne? Če ne, izberite novo, svetujejo Švicarji. Foto: EPA

Švicarske hvalnice številni ne sprejemajo, saj ta ne odseva politične in kulturne raznolikosti države, zato je švicarsko društvo za javne storitve januarja lani razpisalo javni natečaj za novo himno, so zapisali v obrazložitvi.

Med prispelimi predlogi je posebna komisija izbrala šest pesmi, ki so ustrezale naslednjim pogojem: v novi himni mora ostati prepoznavna melodija zdajšnje himne, besedilo pa mora biti v duhu preambule ustave, ki izpostavlja zvezo ljudi in kantonov za okrepitev svobode, demokracije, neodvisnosti in miru.

Danes so odprli spletno glasovanje za izbor nove švicarske himne. Pravila o državljanstvu glasovalcev ni. Pravila določajo le, da morajo imeti "švicarsko številko prenosnega telefona", prek katere dobijo kodo za glasovanje na spletu. Z vsake številke je mogoče glasovati samo enkrat.

Glasovi - izbira ljudstvo in poznavalci
Glasovi na medmrežju bodo predstavljali 50 odstotkov vseh glasov, drugo polovico pa glasovi strokovne komisije, v kateri so glasbeniki, novinarji ter člani zborov in športnih združenj. Finalni izbor bo potekal 12. septembra na javni prireditvi, ki jo bodo prenašale javne televizije in na kateri bo lahko javnost glasovala prek SMS-sporočil in telefonov. Potem ko bodo izbrali zmagovalno skladbo, jo bodo predali političnim instancam, ki bodo odločile, ali jo bodo upoštevali ali ne.

Zdajšnja himna Švicarska hvalnica izvira iz leta 1841 in slavi pobožnost, alpsko pokrajino in njeno podnebje, avtor glasbe pa je duhovnik.