Finančni načrt Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) predvideva 2,3 milijarde evrov prihodkov in odhodkov v zdravstveni blagajni. Foto: BoBo
Finančni načrt Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) predvideva 2,3 milijarde evrov prihodkov in odhodkov v zdravstveni blagajni. Foto: BoBo

Finančni načrt Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) predvideva 2,3 milijarde evrov prihodkov in odhodkov v zdravstveni blagajni. Iz leta 2014 bodo na 2015 prenesli plačila za 48,7 milijona evrov, 13 milijonov evrov pa bodo privarčevali z neusklajevanjem cen zdravstvenih storitev z inflacijo

Finančni načrt prav tako ne vključuje stroška za izplačilo odprave tretje četrtine plačnih nesorazmerij za zaposlene v zdravstvu, ki bi ZZZS, če vlada ne bi zagotovila sredstev, to stala dodatnih 34 milijonov evrov stroškov.

Cene zdravstvenih storitev naj bi se znižale
Finančni načrt ZZZS-ja predvideva, da se bodo cene zdravstvenih storitev v prihodnjem letu znižale za 1,6 odstotka.

Generalni direktor ZZZS-ja Samo Fakin je razložil, da to ne bo potrebno, če bodo 22,6 milijona evrov, kolikor bo ZZZS predvidoma imel nepokritega minusa, krili iz državnega proračuna. K finančnemu načrtu mora sicer dati soglasje še vlada.

Finančni načrt podprli sindikati
Predstavnica aktivnih zavarovancev Lučke Böhm je povedala, da so bili na sindikalni strani razklani, ali bodo glasovali za ali proti finančnemu načrtu. Vlada in poslanci so tudi preslišali njihove številne pozive, da pravočasno zagotovijo zdravstveno reformo in s tem vzdržno financiranje zdravstvenega sistema.

Vendar pa so se odločili, da bodo podprli finančni načrt, saj niso želeli "prispevati k zlomu zdravstvenega sistema". Če skupščina ne bi pravočasno potrdila finančnega načrta, bi se namreč prihodnje leto zdravstvo financiralo po dvanajstinah, ki bi temeljile na financiranju sistema v letošnjem letu.

Skupščina ni podprla dodatnega sklepa aktivnih zavarovancev, ki so zahtevali, naj vlada pripravi sistemsko zakonodajo ter poleg obstoječih prispevkov zavarovancev zagotovi nove vire financiranja. Drugemu delu sklepa so nasprotovali delodajalci.