Na UKC so spregovorili o razmerah na oddelku za intenzivno nego. Foto: BoBo
Na UKC so spregovorili o razmerah na oddelku za intenzivno nego. Foto: BoBo
Urgenca Murska Sobota
Zdravnike moti to, da Zavod za zdravstveno zavarovanje posluje z dobičkom in ne financira določenih dejavnosti, kot je prevoz hudo bolnih novorojenčkov. Foto: MMC RTV SLO
Gripa močno obremenila UKCL

"Prejšnji konec tedna nas je bilo vse strah, kako se bomo spopadli z morebitnim pritiskom novih pacientov na oddelek intenzivne terapije, pa je na srečo vse minilo razmeroma mirno. A že danes se je pritisk prezasedneosti ponovil," opozarja vodja intenzivnih terapijh na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Boris Muzlovič.

"Po evropskih standardih bi oddelek moral delovati pri 75-odstotni zasedenosti, mi pa delujemo večkrat pri 90- in večodstotni zasedenosti. Obenem pa se spoprijemamo tudi s pomanjkanjem ustreznih kadrov," nadaljuje Muzlovič in dodaja, da zato od odločevalcev zahtevajo, naj omili varčevanje, določeno z zakonom o uravnoteženju javnih financ.

Sestram, ki delajo čezmerno, naj se te ure tudi plača. Želimo tudi, da bi sestre, ki pri nas delajo za določen čas, zaposlili za nedoločen čas. Od ministrstva pa zahtevamo tudi, da čim prej dokonča Diagnostično-terapevtski servis, ki je bil leta 2009 izgrajen do tretje faze, od takrat pa stoji prazen, čeprav bi moral biti v uporabo predan že leta 2011.

Bolijo nas sporočila za javnost, da ZZZS posluje s presežkom, pa nimajo posluha za naše potrebe in predvsem potrebe pacientov. V zadnjih letih smo morali precej zvišati merila za sprejem bolnikov, ker po starih merilih vseh preprosto ne bi mogli več sprejeti, pripoveduje Zlatko Fras, strokovni direktor interne klinike. "Pravzaprav se k nam stekajo vsi pacienti, ki drugje ne morejo biti obravnavani, in motijo nas pavšalne ocene, da imamo dovolj sredstev in da je težava v naši organizaciji. Kdor to misli, je vabljen k nam, pripravljeni smo na vsako strokovno oceno, ker mislim, da delujemo res na robu zmogljivosti."

"Medicinske sestre pogosto kličemo kar ponoči in se na naše klice tudi odzivajo," pripoveduje glavna medicinska sestra Erna Kos Grabnar in dodaja, da zaradi visokega stresa med osebjem potrebujejo stalno število usposobljenega osebja. "Trenutno bi potrebovali za te enote vsaj 60 diplomiranih medicinskih sester, kar je le polovica od manka glede na EU-standarde, zato pozivamo odločevalce, da se za zdravstvo omili določbe Zujfa. Menim, da varčevanje pri osebju ni dobra pot in ni pravi način varčevanja."

Predstojnik interne klinike Marko Noč je prav tako opozoril na neurejene razmere in zastarelo opremo, saj delujejo v prostorih, ki so bili odprti pred dvema desetletjema, ko je bilo trikrat manj sprejetih bolnikov kot danes. "Mi imamo v eni sobi skupaj dva primera bolnišničnih okužb, dva primera gripe in tifus. To je za razviti svet nezamisljiv položaj." Zato poziva tudi civilno družbo, naj izvaja pritisk na odločevalce, ki so dolžni zagotoviti pacientu dostojne razmere.

Predstojnik kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo kirurške klinike Ivan Vidmar pa se na svojem oddelku srečuje s položajem, ko je ena medicinska sestra razpisana k trem intenzivnim bolnikom, "kar je strokovno nedopustno". S še hujšo kadrovsko stisko se spoprijemajo v Mariboru, kjer so že prosili ljubljanske sodelavce, da bi jim v določenih situacijah priskočili na pomoč. Zaradi pomanjkanja kadrov je mariborski UKC ukinil sodelovanje pri prevozu smrtno ogroženih novorojenčkov, ki zdaj bremeni le še ljubljanski UKC. "To ni storitev, ki bi jo finančno pokril ZZZS."

Fras ob tem pravi. "Mi nismo zato tu, da bi jamrali, ampak pozivamo vse odločevalce, naj si pogledajo številke in primerjajo s priporočili EU-ja. Primanjkuje nam vsaj 300 zdravnikov, zato nas še toliko bolj moti, da ZZZS posluje z dobičkom, pri nas pa varčujejo." Zapleta se namreč tudi pri nakupu potrebne opreme.

Ministrstvo: Organizacija dela v pristojnosti vodstva
Na izjave o pomanjkanju zdravstvenega kadra, zaposlitvi medicinskih sester in izplačila nadur so se odzvali tudi na ministrstvu pojasnjujemo, da sodita organizacija dela in razporejanje kadra v pristojnost vodstva zavoda, ki mora z ustreznimi ukrepi poskrbeti za nemoten potek dela.

Dodali so, da so s strani UKC-ja zaradi izjemno velikega priliva bolnikov v zadnjih dneh prejeli prošnjo za nujno zagotovitev opreme za spremljanje in vzdrževanje vitalnih funkcij. Preverili so razpoložljivost opreme za izposojo v državnih blagovnih rezervah oziroma v zmogljivostih Slovenske vojske in pojasnili, da trenutno potekajo intenzivna usklajevanja glede ustreznosti in izposoje te opreme, po končanem usklajevanju pa bo nemudoma pripravljen predlog za sprostitev omenjenih rezerv.

Gripa močno obremenila UKCL