Raziskave NIJZ-ja kažejo, da je v Sloveniji alkohol mladim lahko dostopen. Foto: BoBo
Raziskave NIJZ-ja kažejo, da je v Sloveniji alkohol mladim lahko dostopen. Foto: BoBo

Raziskave kažejo, da mladi nimajo težav z nakupom alkoholnih pijač v trgovinah ali v gostinskih lokalih. Je pa več težav s samim nadzorom glede spoštovanja zakona. 16-letni fant, ki je želel ostati anonimen, pravi, da sredi belega dne v znanem gostinskem lokalu tik ob Ljubljanici zlahka kupi alkoholno pijačo. Najpogosteje z vrstniki v lokal zahajajo ob petkih po koncu pouka.

"Gremo v lokale, kjer vemo, da nam bodo postregli vse od koktajlov do različnih žganj.

Tja smo šli v petek po šoli in smo naročili, bilo nas je 20, vsi 16 let ali 15 stari, in je prinesel brez problema," je povedal 16-letnik. Alkohol je mladim dostópen tudi v drugih lokalih v središču Ljubljane in v bližini srednjih šol, še pove dijak: "V centru povsod, če ne v skodelici za čaj, ti rečejo: pridi noter, da ne bo kdo videl, in pač dajo. Gremo pač v tiste lokale, kjer vemo, da bodo dali".

Raziskave: Alkohol mladim lahko dostopen
"Prihaja do kršitev, saj naše raziskave pokažejo, da je alkohol mladim enostavno dostopen tudi v barih, gostinskih lokalih, diskotekah in v trgovinah," je pojasnila doktorica Maša Serec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Ali gostinci Zakon o omejevanju porabe alkohola spoštujejo, preverjajo zdravstveni inšpektorji in policisti. Policijska statistika, ki vključuje vse kršitve tega zakona, kaže, da se število kršilcev zadnja leta zmanjšuje, in sicer leta 2010 so zaznali 659 takšnih prekrškov, lani pa 219. "Mi samo po tem zakonu ne izvajamo nadzora vsak dan, ampak v okviru rednih nalog," je pojasnil Simon Solkan z Generalne policijske uprave.

Izrečenih glob inšpektorjev izredno malo
Zdravstveni inšpektorji se pri nadzoru kršitev soočajo tudi s prepoznavnostjo inšpektorjev. "To rešujemo z rotacijo inšpektorjev, tako da ne gredo vedno isti inšpektorji v isti lokal. Problem je sama zaznava prekrška, tako da tudi, če je le mogoče, odvzemamo vzorce za analizo," je pojasnila Andreja Mojškrc z zdravstvenega inšpektorata.

A teh dokazov in posledično izrečenih glob je malo. Zdravstveni inšpektorat je lani glede prodaje ali ponudbe alkoholnih pijač mladoletnikom v lokalih izvedel dobrih tri tisoč nadzorov, globe pa so izdali le 26 gostincem. Leta 2013 so izvedli več kot pet tisoč pregledov, vendar so gostincem napisali le štiri kazni.

Alkohol mladim prelahko dostopen
Alkohol mladim prelahko dostopen