Foto: BoBo
Foto: BoBo

S tem bo konec maja brez izbranega osebnega zdravnika ostalo 2367 občanov, kar je za občino s približno 12.000 prebivalci velik udarec. Razmere so katastrofalne, opozarja tudi direktor Zdravstvenega doma Tomaž Glažar.

V Idriji in Cerknem deluje devet ambulant družinske medicine, vendar je direktor Glažar pojasnil: "Dve od teh ambulant imata program le dva dni v tednu, ena ambulanta dela tri dni v tednu, zdaj se nam je pa zgodila odsotnost zaradi porodniškega dopusta zdravnice in malo nas je presenetil zgoden odhod v pokoj druge zdravnice."

Kadrovska stiska je s tem postala še bolj pereča težava, družinski zdravniki pa bolj obremenjeni in slabše dostopni. "V tem trenutku se je vsaj v Idriji voda že zlila čez rob. To se ne bi smelo zgoditi nikjer v Sloveniji," je prepričan Glažar.

Delovati bo začela t. i. skupna ambulanta

In kaj naj storijo občani, ki bodo ostali brez izbranega zdravnika? "V ZD Idrija ni več mogoče opredeljevati novih bolnikov, svetujemo lahko le, da ga poiščejo v okolici. A glede na to, da poznam razmere v celotni severnoprimorski regiji, pa vem, da bo zelo težko najti proste zdravnike."

Zato bodo za tiste, ki jim ne bo uspelo najti novega zdravnika, poskrbeli v tako imenovani skupni ambulanti. Ta bo začela delovati v prihodnjih dneh. Po Glažarjevih besedah bodo poskušali po svojih zmožnostih poskrbeti za vse, "res pa je, da je zdravstvena oskrba v Idriji s tem trenutkom precej slabša."

Potrebnih bo več specializacij na osnovni ravni

Pomanjkanje zdravnikov – ne le družinskih, ampak tudi pediatrov in ginekologov – v zdravstvenih domovih je sicer zgodba z dolgo brado. Tudi statistika potrjuje, da imamo v Sloveniji na primarni ravni manj zdravnikov na 100.000 prebivalcev, kot je povprečje v Evropski uniji.

Drugače je na sekundarni, bolnišnični ravni. "Nova vlada mora najprej sprejeti ukrepe za povečanje specializacij za osnovno zdravstvo in da se nekako zamejijo specializacije v sekundarno raven," meni direktor ZD Idrija. Vendar je to dolgoročna rešitev in torej še nekaj let ne bo pripomogla k omilitvi kadrovskih stisk v zdravstvenih domovih.