Simon Vrhunec je UKCL vodila od julija 2009. Foto: BoBo
Simon Vrhunec je UKCL vodila od julija 2009. Foto: BoBo

Po poročanju Radia Slovenija so svetniki UKC-ja sinoči po več kot štirih urah seje ugotovili, da dokumentacija in notranja revizija celotnega postopka ter pogodb o servisiranju operacijskih miz ni ugodna za vodstvo in je razkrila vrsto kritičnih točk.

Pogovorili so se z Vrhuncem in njegovim pomočnikom Bojanom Uranom. Do imenovanja novega vodstva bo Vrhunec opravljal svojo funkcijo pod nadzorom revizijske komisije, pogodba pa se mu sicer izteče sredi avgusta. Predsednica sveta Aleksandra Markovič Predan je poudarila, da pri njihovih ugotovitvah ne gre za razrešitev Vrhunca.

Neustrezne evidence
Svetniki UKC-ja so tudi ugotovili, da klinični center ni vodil ustreznih evidenc o vzdrževanju in servisiranju miz v času desetletne pogodbe, kar bi moral, čeprav so bile že v lasti dobavitelja.

To bi namreč služilo za oblikovanje meril, tako pa revizija ni mogla niti potrditi neustreznosti pogodbe niti ustreznosti aneksa k pogodbi. Vrhunec zadeve še ni komentiral, saj takšne odločitve, to je nezaupnice oziroma mehke razrešitve, verjetno ni pričakoval.

Operacijske mize so pregledovali tudi kriminalisti
Kriminalisti so v začetku aprila izvedli več hišnih preiskav zaradi suma prirejanja javnega naročila pri poslu med UKC Ljubljana in podjetjem Medicoengineering za servisiranje operacijskih miz in pridržali tudi pet oseb, med njimi Vrhunca in še nekatere zaposlene v UKC Ljubljana.

S poslom naj bi javni zavod oz. javna sredstva oškodovali za okoli 448.000 evrov. Vrednost vzdrževalne pogodbe za operacijske mize med UKC Ljubljana in Medicoengineeringom, ki je sklenjena za tri leta, je znašala 770.733,78 evra z DDV-jem.